Wandelen langs de Stelling van Antwerpen

Tekst: Liesbeth Vermeulen

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

De Stelling van Amsterdam kennen we wel, maar die van Antwerpen? Auteur Joost Vermeulen, die al eens een boekje schreef met wandelingen rond de Stelling van Amsterdam, kwam er enkele jaren geleden bij toeval achter, op een fietstocht bij Antwerpen. In driekwart cirkel liggen rond de stad redelijk goed bewaarde forten, gebouwd rond 1900.

Het voornemen om de deze economisch belangrijke stad tegen vijandelijke aanvallen te beschermen, dateert al uit 1846, blijkt uit de inleiding. Voordat er echt gebouwd werd, zijn we ruim een halve eeuw verder. Er zouden negentien forten en twaalf schansen rond de stad komen, op een afstand van ongeveer vijftien kilometer. Tegen deskundig advies in, werden de forten uit ongewapend beton opgetrokken. Bij het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog bleken de forten helemaal niet bestand tegen het geweld van de Dikke Bertha’s, superkanonnen. Slechts tien dagen hielden ze stand.

Voor de Tweede Wereldoorlog werd de Stelling uitgebreid met een antitankgracht, die er deels nu nog –ongeschonden- ligt. Tanks tegengehouden is niet gelukt. De totale lengte van de Stelling is 135 km en de gids deelt de route in zeven etappes in. In identiek ingedeelde hoofdstukken komen de historische achtergronden van de forten aan bod, de wijze waarop ze in de Eerste Wereldoorlog gebruikt zijn en wat er met de complexen na de oorlog/en is gebeurd. Pas in de jaren 70 van de vorige eeuw verliet het Belgische leger alle forten, waarna ze vaak ten prooi vielen aan verval. Dat had ook zijn gunstige kant: de natuur kon haar gang gaan en creëerde een unieke biotoop voor vleermuizen en broedende uilen.

Sommige forten zijn gerestaureerd, herbergen bijvoorbeeld ateliers of privéwoningen. Hierdoor zijn ze niet allemaal toegankelijk! Het gidsje is fraai uitgegeven met duidelijke routebeschrijvingen en historisch beeld, wat zeker toegevoegde waarde heeft. Ook enkele domeinen (buitenplaatsen) worden in het zonnetje gezet. Kortom: een aanwinst voor de wandelaar met oog voor geschiedenis.

Zie ook: www.fortengordels.be

 

 

 

 

 

 

2014

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.