Wandelen in denkbeeldig Noord-Cyprus

Tekst: Bartho Hendriksen    Foto's: Bartho Hendriksen

Kaart

Praktische informatie

Wandelnetwerk
Dwars door het Beşparmarkgebergte loopt een 600 kilometer lang wandelnetwerk. De routes zijn bewegwijzerd met groen-witte markeringen, wegwijzers in de vorm van piramides (knooppunten) en informatiepanelen. De hoofdroute die van Zafer Cape op de oostelijke punt naar Cape Korucam in het westen loopt heeft een lengte van 230 kilometer. Op de site van de Kyrenia Mountian Trail Association (KYTA, www.kyreniamountaintrail.org) vind je de laatste informatie en een overzicht van het beschikbare kaartmateriaal. In de brochure North Cyprus Trails. Walking in Nature staan overzichtelijke kaarten met routeinformatie, het aantal kilometers en de moeilijkheidsgraad. Aan de hand van deze kaarten kun je zelf een dagwandeling samenstellen. Het grote probleem blijft het vervoer naar de start- en finishplaats, eigen vervoer of goede afspraken met een taxichauffeur zijn noodzakelijk.

Wandelgids
Wie liever met een wandelgidsje op stap gaat kan goed uit de voeten met Walk & Eat North Cyprus (€13,95). Het gidsje bevat elf beschreven wandelingen, veel culinaire tips en adressen en vier autoroutes.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Noord-Cyprus is het niet het eerste land waar je aan denkt bij een wandelvakantie. Cyprus – laat staan Noord-Cyprus – heeft niet direct een goede reputatie als wandeleiland. Noord-Cyprus verschilt in veel opzichten van het drukbezochte zuidelijke deel van het eiland. Het is op-en-top Turks, minder toeristisch ontwikkeld en heeft veel van de oorspronkelijke charme van het eiland behouden. Hier vind je geen megahotels maar rust en ruimte, afgelegen baaien, gouden zandstranden, sprookjeskastelen, ommuurde steden en verstilde dorpen.

Politiek gezien ligt de kwestie Noord-Cyprus gecompliceerd. Het eiland werd na de Turkse invasie in 1974 opgedeeld in een Grieks- en Turks-Cypriotisch deel. Een brede zone, met de eufemistische naam de ‘Green Line’, scheidt beide bevolkingsgroepen. Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend en bestaat feitelijk niet. Vandaar dat de vliegtuigen naar het noordelijke deel van het eiland een verplichte stop maken in Turkije. De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord-Cyprus flink afgenomen en zijn de grenzen op zeven plaatsen geopend.

Goedkope reizen
Corendon biedt reizen naar Noord-Cyprus voor stuntprijzen. Een week naar Girne, tot 1974 beter bekend als Kyrenia, in maart voor nog geen 199 euro. Als je je wandelschoenen meeneemt kun je je uitstekend amuseren op het eiland. En het vroege voorjaar is de beste tijd voor een wandelvakantie. In korte tijd ontluikt de natuur, de berghellingen en vlakten staan vol bloeiende planten en het is weer is aangenaam.

Girne is een vriendelijke stad met een schilderachtige haven, een prachtig Venetiaans fort en op de achtergrond het langgerekte Beşparmakgebergte. Een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen. In het woeste ‘Vijfvingergebergte’ liggen de machtige kastelen van St. Hilarion en Buffavento verscholen. En niet ver van de stad ligt tegen de hellingen van het gebergte de drukbezochte Bellapaisabdij.

(geactualiseerde informatie; oorspronkelijke artikel uit: 2013)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.