Wandelen en een balletje slaan

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Joke Apswoude en Hans Cuppen

Praktische informatie

Wat kost golfen?
Geïnteresseerd geraakt in golfen? Om met de deur in huis te vallen: golf is een betrekkelijk dure sport. Maar, zoals dat geldt voor iedere sport, kun je ook golfen zo prijzig maken als je zelf wilt.
Een beginnersset (tas met stokken) koop je al vanaf € 150. Laat je goed voorlichten, koop de golfset in een gerenommeerde golfwinkel!
Om niet voortdurend je golftas te hoeven sjouwen, kun je een trolley kopen. De goedkoopste trolley kost circa € 30.
Golfschoenen (met profiel of noppen om niet weg te glijden tijdens het slaan) zijn er vanaf circa € 80.
Reken voor een golfhandschoen, ballen en overige noodzakelijke spulletjes op nog eens € 50.
Kijk hier voor een indruk van de kosten voor materialen.

Na die basisinvestering van circa € 300 kun je aan de slag. Maar neem eerst les, want golfen is een technisch moeilijke sport! Golflessen zijn goedkoper wanneer je ze in groepsverband volgt. Zo biedt Golfbaan Spaarnwoude een beginnerscursus aan, die bestaat uit vijf lessen van elk een uur. Die cursus, waarin je de meest elementaire slagen leert, kost € 50. Een individuele les kost in de regel € 25 per half uur.

Na enkele lessen kun je de baan in. Daartoe moet je baanhuur (greenfee) betalen. De hoogte van de greenfee varieert per baan of club. Greenfee voor 9 holes kost vanaf circa € 25 per persoon. Voor 18 holes betaal je ongeveer het dubbele. In het buitenland zijn de greenfees meestal lager omdat het aanbod van banen groter is.
Om op een officiële 9- of 18-holesbaan te mogen spelen, moet je bij de meeste golfbanen in het bezit zijn van een GVB (golfvaardigheidsbewijs). Daartoe dien je een theorie-examen af te leggen, waarin wordt getoetst op golfregels.
Golfbaan Spaarnwoude heeft een par-3-baan waarop je zonder GVB mag spelen.

Meer weten over de golfsport? Klik hier voor de site van de Nederlandse Golffederatie.

Benieuwd naar een golfbaan bij u in de buurt? Klik dan hier.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Golfen is net als de hond uitlaten. Lekker buiten zijn en je hoofd leegmaken. Alleen wacht je niet op je trouwe viervoeter die een boom besnuffelt, maar sla je nu en dan een balletje. Je wandelt al gauw een eindje weg, als recreatieve golfer loop je over een 18 holesbaan een kilometer of acht! En, je komt ook nog eens op idyllische plekjes.

Ik bind maar direct de strijd aan met de vooroordelen die over golf de ronde doen. Ook ik dacht lange tijd dat golf een elitaire sport is voor gepensioneerde rechtse ballen in ruitjesbroeken. Ja, je komt op de golfbaan pensionado’s in geruite broeken tegen, maar golf is al lang niet meer een spelletje enkel en alleen voor de elite met een hete aardappel. De Nederlandse Golffederatie is na de KNVB (voetbal) en KNLTB (tennis) de derde grootste sportbond van Nederland.

Golfvirus
Vier jaar geleden liep ik in Oostenrijk met een golfende vriend een baantje mee en was meteen verkocht. Na thuiskomst kocht ik een beginnersset, nam les en ging de baan in. Een jaar later haalde ik mijn GVB (golfvaardigheidsbewijs). Samen met mijn echtgenote, die ook al behept is met het golfvirus, loop ik regelmatig een baantje, al dan niet met vrienden.

Tiger Woods
Een korte uitleg van het spel: Een golfbaan bestaat uit 9 of 18 holes. Iedere golfbaan heeft een afslagplaats (tee) en een kort gemaaide green met de hole, waarin je de bal moet zien te krijgen. In de hole staat een vlag zodat je als speler weet waarnaartoe je moet slaan. Tussen de tee en de green ligt de fairway, een redelijk kort gemaaide grasstrook tot honderden meters lang, aan de zijkanten afgezoomd met hoger gras (rough), struiken en bomen en met – om het nog wat moeilijker te maken – bunkers en waterpartijen.
De golfer moet proberen de bal in drie, vier of vijf slagen in de hole te slaan. Zo betekent een par-4 dat je van een zeer ervaren golfer – neem Tiger Woods – mag verwachten dat hij de bal in vier slagen in de hole krijgt. Een recreatieve speler zal daar niet zo snel in slagen. Om die reden is de golfhandicap bedacht. Ik heb een golfhandicap van 36. Dat betekent dat ik, wanneer ik tegen Woods zou spelen, over 18 holes in totaal 36 slagen meer mag doen dan de Amerikaanse grootheid. Zo kun je als recreatieve golfer door middel van handicapverrekening jezelf meten met de beste golfers. 

Spaarnwoude
Als je een wedstrijd speelt, is winnen leuk, maar waar het vooral om draait is plezier in het spel zelf. Zo is het ook met golf. Het gaat voornamelijk om het buiten zijn, een stevig eindje wandelen en zo nu en dan een balletje slaan. In Groot-Brittannië en Ierland, de bakermat van de golfsport, is golfen bijna een volkse sport, wordt het golfen alom beoefend en wemelt het dan ook van de golfbanen. Door dat grote aanbod van golfcourses hebben mijn vrouw en ik afgelopen zomer in Engeland gegolfd op vrijwel verlaten banen. Ook in Frankrijk hebben we soortgelijke ervaringen. In Nederland zal de golfer die luxe wat minder snel ervaren. Het aanbod van golfbanen is hier relatief beperkt. Als Randstedeling kom ik het meest op Golfbaan Spaarnwoude, langs het Noorzeekanaal en onder de rook van Amsterdam en de Hoogovens. In Recreatiegebied Spaarnwoude met weidse polders en bos kan de recreant fietsen, wandelen, zwemmen, kanovaren, klimmen, skiën (!) en dus ook golfen. Dat kan er sinds 1977 op de openbare golfbaan. Dat openbaar betekent dat je er zonder clublid te zijn kunt spelen en dat de golfbaan hier en daar wordt doorkruist door wandel- en fietspaden. Als golfer kom je er niet alleen wandelaars of fietsers tegen. Regelmatig sta je oog in oog met een konijn, haas, fazant of vos.

Euforie
In binnen- en buitenland vormen de prachtige natuur – ieder jaargetijde heeft zo zijn charme – en rust voor mij als recreatieve golfer een van de geneugten van de sport. Lekker spelen in vrijwel alle weersomstandigheden en in een idyllische omgeving betekent een paar uur geen gepieker over alledaagse zaken. Golf is pure ontspanning in de vorm van een eindje lopen en dan weer concentratie op de bal, de keuze van de juiste stok en een goede swing. Als dat allemaal lukt, overvalt je een onbeschrijflijk gevoel van euforie. Lukt het niet – wat op mijn spelniveau helaas vaker het geval is – dan de volgende keer gewoon beter. Ik heb in ieder geval fijn gewandeld!

Oktober 2014

Eén reactie

  1. Inderdaad hoeft golf niet duur te zijn !
    Golfbaan Spaarnwoude heeft nu een actie “golf voor beginners” waarbij je 5 lessen krijgt en een maand lang onbeperkt kan spelen op de par 3 baan en dit allemaal voor € 49,00.
    Niemand is te oud om golf te leren, het is een investering voor de toekomst, zelfs als wandelen moeizamer wordt kan er nog steeds gegolfd worden.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.