Vragen aan een pelgrim…

Tekst: Klaas van der Veen    Foto's: Klaas van der Veen

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Klaas van der Veen is op 23 februari, zijn verjaardag, naar Rome vertrokken, een lang gekoesterde wens. Op deze site heeft hij over zijn voornemen verteld. Hieronder enkele vragen van de redactie:

-waar zie je het meest tegenop?

De eenzaamheid, mijn kinderen en vrouw missen

-waar verheug je je het meest op?

Het babyleventje: opstaan, eten, lopen, vogeltje, kerkje, lopen, eten, tentje op, slapen. Het heerlijke, sensationele bewegen door het landschap, langs gebouwen, door straten en langs rivieren.

-denk je dat je in het moment kunt leven of zie je jezelf de hele tijd bezig? (met camera, blog etc)

Ja, in het moment leven kan ik wel, als ik wandel. Alles is al gefotografeerd. De reacties op het blog kan ik wel eens nodig hebben als oppepper.

-wat vindt het thuisfront ervan?

De kinderen vinden het stom, vet stom. Daar is alles wel mee gezegd.

-wil je eigenlijk wel aankomen in Rome? Dan is de droom/pelgrimstocht voorbij…

Ik heb nu al ontzettend zin in mijn vernieuwde werk, het ontwerp van inspiratie en informatie voor bezoekers. Ik zal vast even slikken als ik in Rome ben, maar het dagelijks leven kan ook ontzettend leuk zijn.

-kun je wel genieten van het lopen of denk je alleen in afvinken (alweer een km)

Die kilometers krijgen echt geen enkele aandacht van mij, die kleine zeurpieten. Ik zal ze krijgen, allemaal.

-hoe zie je andere Romegangers? Concurrenten / fellow travellers?

Helden! Ik heb heel veel verslagen gelezen, van allerlei verschillende soorten pelgrims. Ik kijk tegen ze op, want ik zit hier te kletsen terwijl ik nog geen stap gelopen heb, en zij zijn al in Rome aangekomen. In de hitte, met zware rugzakken, met diabetes soms of met blessures, alleen, over een periode van jaren of in 1 keer. Ik ben door ze geïnspireerd, en hoop dat te kunnen teruggeven.

-heb je een houvast voor onderweg? Een dingetje van thuis?

Ik ben vandaag jarig. Ik denk dat ik zoiets straks krijg. En anders heb ik prachtige foto’s gemaakt van mijn gezin. Er is wel troostrijke muziek mee natuurlijk. Neil Young van heel vroeger, en 8 albums van Bonnie Prince Billy, om maar wat te noemen.

Volg Klaas op zijn blog Klaas loopt en/of op twitter.

Klaas rugzak

 

2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.