Van Uithuizen naar Santiago

Tekst: Liesbeth Vermeulen

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

In 2015 bestaat het Nederlands Genootschap van Sint Jacob dertig jaar. Het is een vereniging van mensen met belangstelling voor het pelgrimsoord Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Het ‘Jacobspad’ hier naar toe is gewijd aan Jacobus de Meerdere, één van de apostelen van Jezus en de broer van Johannes de Evangelist.

Ook in Nederland vertrekken jaarlijks zo’n duizend wandelaars of fietsers naar Santiago. Natuurlijk kun je vanuit je huis vertrekken en ergens het pad oppakken. Maar je kunt ook helemaal in Groningen of Friesland (het Jabikspaad) beginnen en via Drenthe naar het voorlopige eindpunt Hasselt in Noord-Overijssel lopen. In Groningen start de route in Uithuizen, een mooiere naam is niet denkbaar: het huis uit, op pad! Vanzelfsprekend start je hier bij de St. Jacobus de Meerderekerk. Er is trouwens, zo meldt schrijver Zwier ons, even verderop een Jacobikerk. Welke goede daden heeft Jacobus hier allemaal verricht, vraagt de hij zich af.

Gerrit Jan Zwier is auteur van reisboeken over noordelijke landen (Altijd Noorwegen en het recente Er gaat niets boven Zweden), en van wandelboeken over Noord-Nederland, zoals Wandelen is stilstaan bij de dingen (hier eerder besproken) en Wandelgeluk.

In het boekje De wandelaar als pelgrim praat Zwier met pelgrims uit het noorden van het land die de route gelopen hebben over hun ervaringen. Sommigen zijn begonnen in het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port, anderen in Groningen. Ook worden de verschillen tussen de rekkelijken en de preciezen op soms komische wijze aanschouwelijk.

Zwier benoemt de toeristenindustrie die rond het fenomeen pelgrimeren is ontstaan, de ‘overgangsrite’ die zo’n tocht inhoudt en ‘de Heilige Weg als zinnebeeld.’ Het is leuk dat in het boekje veel aandacht is voor vrouwelijke pelgrims. Vaak komen die er in de literatuur toch bekaaid vanaf. Ook komen mensen aan het woord die de tocht decennia geleden liepen, toen pelgrimeren helemaal niet populair was (en er geen mobiele telefoons e.d. waren).

Naast interviews komen boeken over pelgrimeren aan bod zoals het bekende Pelgrim zonder God van Herman Vuijsje. Zelf loopt de schrijver/wandelaar het eerste deel van de route vanaf Uithuizen en doet hier op zijn onnavolgbare wijze verslag van. Even twijfelde ik: weer een boekje over pelgrimeren? Maar Zwier zorgt toch weer voor genoeglijke momenten en inzichten.

2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.