Gras van overburen is echt groener

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Liesbeth Vermeulen

Kaart

Praktische informatie

Hoe er te komen
Er zijn vele wegen die naar Kent leiden maar de meest efficiënte manier is met de snelle Eurostar-trein. In minder dan of ruim vijf uur (afhankelijk van de soort trein) ben je van Amsterdam in Londen. Nog sneller en leuker is het om gebruik te maken van station Ashford international, aan de voet van de North Downs. Kortste reistijd: 4 uur en een kwartier, en een uur tijdsverschil in het voordeel. Wie een Eurostarkaartje heeft, kan gratis verder reizen met Southeastern trains. Kaartjes al vanaf 50 euro retour. www.nshispeed.nl, www.eurostar.com.

Logies
Logeertip: The new flying horse (www.newflyinghorsewye.co.uk) in Wye biedt in een eeuwenoud pand mooie kamers met een gezellige pub/restaurant.

Wandelen
De websites: www.kent.gov.uk/leisure-and-culture/explore-kent/walking, www.kentdowns.org.uk, www.visitkent.co.uk/nederlands/wandelen.asp, www.walkinginkent.co.uk/walks.php, www.nationaltrail.co.uk/northdowns, www.ruralways.org.uk, leveren veel lokale wandelingen, die men in pdf kan downloaden, op smartphone kan zetten of via de webshop kan bestellen. Onder dit artikel staan vier wandelroutes!

Openbaar vervoer
www.southeasternrailway.co.uk, www.traveline.org.uk
www.kentpublictransport.info

Wijngaard: www.Biddendenvineyards.com, wijnproeverij en rondleidingen, winkel.

Verder lezen: Vita Sackville-West, The Land (gedicht), Nigel Nicolson, zoon van Vita en Harold Nicolson, vader van Adam, Portrait of a marriage (ISBN 1857990609), Victoria Glendinning, Vita, het leven van Vita Sackville-West 90-5071-143-x), Adam Nicolson Sissinghurst: An Unfinished History (2008); * Sissinghurst (The National Trust)

www.nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Tegenwoordig ben je met de trein in een mum van tijd in Kent, van oudsher de Tuin van Engeland, met boomgaarden en ‘moestuinen’ voor de stedelijke bevolking. En natuurlijk de beroemde kathedraal van Canterbury. Maar er is zoveel meer!
Kastelen en landgoederen waar Hendrik de Achtste vaak vertoefde en vrouwen van adel hun troostrijke tuinen aanlegden. Er zijn prachtige wandelroutes in het zuidelijke deel van dit groene graafschap. En probeer eens een glas lokale witte wijn!

Vita Sackville-West
Een beetje verlegen staat Adam Nicolson op de nieuwsbrief van Sissinghurst Castle and Garden. Weinig aan zijn voorkomen doet vermoeden dat het hier gaat om de bekende auteur van (wandel)boeken èn adellijke kleinzoon van de beroemde schrijfster Vita Sackville-West, die in 1930 het landgoed Sissinghurst kocht om er te werken en een tuin aan te leggen. Nicolson woont op het terrein en heeft samen met de National Trust (de eigenaar) 110 hectare land geschikt gemaakt voor veeteelt, groente en fruit, bestemd voor het restaurant van het landgoed en de plaatselijke markt.

Regionale producten zitten in de lift. Ook de wijnbouwers van Biddenden Vineyards merken meer belangstelling voor Engelse wijn en cider. Tientallen jaren geleden stapte het familiebedrijf vanwege de hevige concurrentie met Franse appels over op de wijnbouw, aanvankelijk voorzichtig en kleinschalig, later steeds groter en succesvoller.

Gedoseerde toegang
Jaarlijks overstromen tienduizenden mensen het landgoed Sissinghurst, voornamelijk om er de prachtige tuinen te bewonderen. Er kwamen zoveel bezoekers dat begin jaren negentig de openingstijden werden beperkt en de publiciteit geschuwd. Ook nu geldt soms een ‘gedoseerde toegang’ om iedereen in rust van al het bloeiende moois te laten genieten. Dat het zo populair zou worden had niemand durven voorspellen toen Vita in 1962 het landgoed naliet aan haar jongste zoon. Hij zag zich genoodzaakt het te verkopen, maar moest veel moeite doen het aan de National Trust te slijten.

Als je in het voorjaar op weg gaat naar Sissinghurst en door de bossen loopt, waad je door een lage zee van bluebells (wilde hyacinthen), die zich als een waas door het groen voor je uitstrekken, een schitterend gezicht. Op het landgoed zelf bloeien witte bluebells, een blauwe wordt er meteen verwijderd. Er zijn diverse deeltuinen met een eigen sfeer, ontwerp en kleurenpatroon, zoals de spring garden, white garden en cottage garden, maar ook een deel met notenbomen op een bijzonder tapijt van wilde bloemen.

Afwisseling en verandering zijn hier kernwoorden, en zoals Adam Nicolson schrijft in een boekje over het landgoed: hard werk. Onkruid wieden, snoeien, voor afgeleefde bomen nieuwe planten en last but not least het gras maaien, hier tot kunst verheven. Een mooie tuin is het hele jaar door een lust voor het oog maar is ook nooit af. Iemand die een tuin heeft en na drie weken vakantie terugkomt, weet waar het over gaat. Vanuit haar ‘ivoren’ toren met werkkamer (gebouwd rond 1560!) kon Vita het effect van haar inspanningen aanschouwen.

Union Jack
Ook op Penshurst Place and Gardens is het werk nooit af. Onlangs is de kruidentuin onder supervisie van de gelauwerde landschapsarchitect George Carter opnieuw ingericht. Het kasteel met tuinen kan bogen op ‘zeven eeuwen tuinieren’. Nog steeds is het privébezit van de familie Sidney, burggraaf De L’Isle. Overal in het kasteel en in de tuinen (de bankjes!) kan het wapen van de familie teruggevonden worden. Niet verwonderlijk gezien de geschiedenis, is de tuin klassiek, onderverdeeld in ‘kamers’ en ‘gangen’, elk met een eigen typische begroeiing. ‘Over drie weken bloeien al deze pioenrozen!’, belooft Cory Furness, het enthousiaste ‘hoofd groen’, ons. Zijn we toch weer te vroeg. Ook de beoogde Britse vlag (Union Jack) van voornamelijk lavendel en rode rozen ligt er nog maagdelijk groen bij.

In het kasteel is de Barons Hall van een indrukwekkende ouderdom en omvang. Het prachtige walnoten plafond dateert uit midden 14de e eeuw, met tien levensgrote houten satirische figuren die het spant ondersteunen. Een blikvanger is de ruim zes meter lange houten ‘tafel’ (meer een deur op schragen), waaraan naar verluidt Hendrik de Achtste veel geld verloor met gokken. In 1519 werd hij er gastvrij ontvangen door de hertog van Buckingham, wat de koning er niet van weerhield hem twee jaar later te laten onthoofden. Levendige taferelen moeten het hier geweest zijn rond de centrale open haard, met alle bezoekers, bedienden, rondlopend vee, lawaai en stank.

Verzameling gebouwen
Het bij (Engelse) gezinnen populaire kasteel Leeds tussen Maidstone en Ashford bestaat eigenlijk niet uit één gebouw uit een bepaalde tijd, maar een verzameling gebouwen uit heel verschillende perioden. Van de vroege middeleeuwen tot het Nieuwe Kasteel uit de 19de eeuw. Omringd door een flinke gracht ligt het op een soort schiereiland, bedoeld om agressieve vijanden (die nooit kwamen opdagen) op een afstand te houden. Het ziet er bijna Nederlands uit. In en rond het kasteel is van alles te doen, van golfen tot een ballonvaart maken. Leuk is de doolhof met grot in het midden, waar de reus Typhoeus huist. Wellicht dat de fikse toegangsprijs (£ 19,75, kinderen van 4-15 jaar: £12,50) de bezoekers ertoe aanzet er de hele dag door te brengen. Dat kan probleemloos, het terrein omvat ruim 200 hectare.

Langs het water van de slotgracht is de Tuin van Lady Baillie aangelegd, in mediterrane sferen. Het kasteel staat niet in de eerste plaats bekend om zijn tuinen, maar de cottage garden en Culpeper-tuin zijn prachtig, juist ook in combinatie met het water en het uitnodigend glooiende Kentse landschap aan de overkant, waar het vee vredig graast.

Luxueuze ontvangst
In de jaren twintig van de vorige eeuw verwierf de rijke Amerikaans-Engelse Olive Paget door drie huwelijken (en echtscheidingen) het kasteel en de titel Lady Baillie. Ze renoveerde het landgoed, verbouwde het, kocht overal kunst en antiek en gaf er feesten en ontvangsten. ‘A real party animal’, aldus de gids. Veel royals en filmsterren brachten tijd door in een van de luxueuze slaap- en badkamers. Tot 2003 verbleef er nog een dochter van de lady op het landgoed. Vandaag de dag kunnen de salons en zalen gehuurd worden voor een exclusieve bijeenkomst. Wie geld kan neerleggen loopt ’s avonds over de glanzende ebbenhouten vloer met ingenieuze zwaluwstaartverbindingen, kijkt naar het geweldige schilderij waarop Hendrik de Achtste aan boord gaat van het zeilschip naar Frankrijk, waar hij een afspraakje heeft voor een toernooi, en vlijt zich neer in een van de gezelschapsbedden die eerder vermaak boden aan ondeugende koninklijke gasten.

Special Reserve
Om in de eigen behoefte aan wijn te voorzien heeft Leeds ook een kleine wijngaard. Gezien het klimaat –weliswaar gematigd maar daarmee nog niet overdreven zonnig-, wekt het verbazing dat hier redelijk geslaagde pogingen worden gedaan om wijn te verbouwen. Echt nieuw is het niet, ook de Romeinen plantten er al wijnranken. Op Biddenden Vineyards bij de gelijknamige plaats produceert het familiebedrijf inmiddels 40.000 flessen per jaar. Groot succes is de Ortega, een nieuwe druif gebaseerd op soorten uit de Elzas. Het is een droge maar fruitige witte wijn. Op het terrein van bijna 9 hectare groeien diverse druivensoorten zoals pinot noir. Maar het bedrijf maakt ook veel cider, in Engeland een geliefde drank die overigens wat alcoholgehalte soms niet onderdoet voor wijn. Zo heeft de Special Reserve, gerijpt op whiskyvaten, 13 procent alcohol. De wijngaarden liggen mooi op de zuidhelling van een smalle vallei, op een soort lössgrond en maken een prettig en verrassend deel uit van het landschap. Slechte wijn kan geen reden meer zijn om niet naar Engeland te gaan!

Vier wandelroutes:

Kaart: Ordnance Survey, 137. Kijk/bestel hier.

(route 1) dwars door Wye loopt de bekende North Downs Way (optie 1), een van de 15 National Trails. De route over deze heuvelrug (westwaarts) gaat bij het bos Westwell Downs ten noorden van de snelweg M20 en het spoor lopen. Het leuke ervan is dat je delen ervan met de trein kunt doen (optie 2). Ter hoogte van Harrietsham of iets verder LA, naar station Harrietsham, Ri Maidstone, neem Greenway Lane, ga met de Ashford Road onder de M20 door, LA een voetpad naar Leeds Castle. Als je de hele weg loopt, heb je geen tijd en energie meer voor het kasteel! Dan beter in de omgeving een B&B zoeken.

(Wye-Leeds Castle is bijna 28 km).

(route 2) neem de trein van Wye naar Headcorn station, 19 km ten westen van Ashford. Pas bij het eindpunt van de wandeling in Biddenden is er horeca, totale lengte ong. 22 km. Vervolg het spoor, na 500 m LA een voetpad (de A274 gaat RA), spoor over, water over, LA naar New House Farm, RD, bij T-splitsing LA naar Bletchenden, voetpad naar Waterman Quarter, op verharde weg LA, naar Cold Harbour, RA voetpad naar Ayleswade Farm, op verharde weg RA, na 300 m RA voetpad, dit 500 m volgen), tot verharde weg, looprichting vervolgen, meteen LA de ontmantelde spoorweg nemen voor 2 km, op A274 RA naar Biddenden, vervolg deze, neem A 262, rechts is een camping, bij T-splitsing RD, Benenden Road, L is de wijngaard, Biddenden vineyards heeft logeermogelijkheden (zie hun website).

(route 3), van Biddenden Vineyards naar Sissinghurst Castle, ga op de verharde weg LA (niet naar Biddenden), eerste kruising RA (Cranbrook Road), aan weerszijden bossen, na ruim 3 km RA voetpad, Milestone Wood aan rechterhand, vork: linkerpad nemen, weg oversteken, RD, Sissingshurst Castle (lengte: 5,5 km).

(route 4), neem van Sissinghurst de bus naar Staplehurst en daar de trein naar Tonbridge. De prachtige Eden Valley Walk loopt van Tonbridge naar Edenbridge en passeert Penshurst Place and Gardens. Vanaf het centrum en kasteel Tonbridge volgt u de rivier de Medway en verder de aanwijzers van de Eden Valley Walk (lengte: ongeveer 8 km).

2012 (geactualiseerde informatie; oorspronkelijke artikel uit: 2009)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.