Prinsheerlijk wandelen in Andorra

Tekst: Anneke van der Wal i.s.m. Liesbeth Vermeulen    Foto's: Anneke van der Wal

Kaart

Praktische informatie

Hoe erheen te gaan
Amsterdam – Andorra la Vella, 1120 km. Of vliegen naar Barcelona en vanaf daar met een huurauto of bus (3 uur).

Klimaat
Andorra heeft praktisch geen industrie en gezonde berglucht. Door de ligging in één van de hooggelegen streken van de Centrale Pyreneeën heeft het een bergklimaat. De Atlantische Oceaan heeft een sterke invloed op de neerslaghoeveelheden en de Middellandse Zee zorgt voor een heldere atmosfeer. Er zijn koude winters (maar zeker niet vochtig) en warme zomers, lekker droog. Temperaturen: 2 °C tot 15 °C in de winter, ongeveer 15 °C in de lente, 25 °C tot 35 °C in de zomer, 15 °C in de herfst.

Wandelroutes
Op de website http://nl.wikiloc.com/wikiloc/home.do staan alle mogelijke wandeltochten in Andorra goed en duidelijk beschreven. Maar ook in het dorpje Canillo, bij het Toerismebureau, zijn boekjes te koop met beschreven routes, ook een boekje met uitneembare kaarten, die men in een plastic hoesje kan steken en zo meenemen.

Beschreven route: Vall d’Ingles, vanaf Andorra/ Hotel Nordic El Tarter. 9 km, stijging: 825 meter, hoogte max: 2.582 meter, afdaling: 799 meter, hoogte min: 1.818 meter. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld; duur heen en terug: 4 uur en 45 minuten.

De route staat goed aangegeven. Desondanks is het goed om een rugzak met drinken en wat eerste hulpspullen mee te nemen, evenals een warm jack, muts, reserveshirt en eventueel handschoenen.

Gidsen
Kijk HIER voor een goede wandelgids over Andorra.

Verblijf
Hotel Nordic in Andorra is een ideaal uitgangspunt voor de mooiste wandelingen in de Pyreneeën. Het hotel is helemaal uit hout en steen opgetrokken in Andorraans stijl. Vlakbij is een schitterende romaanse kerk uit de XII-de eeuw, Sant Joan de Caselles. www.grupnordic.com.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Het Prinsdom Andorra met als hoofdstad Andorra la Vella ligt in het hart van de Pyreneeën, precies tussen Frankrijk en Spanje. Het land heeft een oppervlakte van 468 km2 en telt ongeveer 75.000 inwoners. In 2013 is het dwergstaatje twintig jaar onafhankelijk. Door de economische crisis daalt het inwoneraantal omdat veel Portugese, Spaanse en Franse bewoners naar hun thuisland terugkeren.

De grens die Andorra van Frankrijk scheidt, loopt over 56,6 km in noordoostelijke richting, de grens met Spanje aan zuidwestelijke kant is 63,7 km lang. De vorm van Andorra doet een beetje denken aan een omgekeerde driehoek. Er stroomt een rivier door elk van de drie grootste valleien die samen de letter Y vormen. Die drie rivieren heten ‘Valira’ en om ze te onderscheiden worden ze elk bij een andere naam genoemd: ‘Valira del Nord’, ‘Valira d’Orient’ en ‘Gran Valira’.

Berghut
Het landschap is zeer bergachtig, met 65 toppen die boven 2000 meter uitsteken. De hoogste bergtop is de ‘Pic de Coma Pedrosa’ (2.942 meter). Hier loopt een prachtige wandelroute, met een berghut aan het meer, waar men kan overnachten en eten. Het laagste punt bevindt zich aan de grens tussen Spanje en Andorra (840 m).

Andorra is een echt paradijs voor skifanaten in de winter en voor wandelaars en liefhebbers van actieve vakanties in de zomer. De natuur is werkelijk prachtig en nog heel onbedorven. Heel speciaal is dat de sneeuw altijd een uitzonderlijke kwaliteit heeft door de lage luchtvochtigheid.

Winkelcentrum
Door zijn praktisch duizendjarige geschiedenis heeft Andorra veel monumenten die intact gebleven zijn. Ook de eeuwenoude tradities zijn ongeschonden gebleven en geven Andorra een eigen identiteit die stevig verankerd is in het verleden. De eerste indruk als je Andorra binnenrijdt is niet de mooiste misschien, door de vele hoge gebouwen en de indruk van een ‘winkelcentrum’. Andorra telt inderdaad veel winkels en is ook een financieel centrum. Toch is het zeker de moeite waard om het staatje beter te leren kennen en er een paar dagen te verblijven in één van de vele goede hotels. Doe dat bij voorkeur buiten het centrum van Andorra, om ook van het prachtige landschap en de rust te genieten, na een dag vol activiteiten.

Volgens een legende is Andorra gesticht door Karel de Grote in 805, hoewel de eerste ‘Andorraanse sporen’ van een menselijke nederzetting stammen uit het einde van de eerste ijstijd. Karel de Grote wilde op deze manier de inwoners bedanken voor hun hulp in zijn strijd tegen de Saracenen. Wat er ook waar van mag zijn, in de inwijdingsakte van Urgell in 839, (Spanje) worden de Parochies van Andorra (de gemeentes), beschreven als leengoed van de Graaf van Urgell.

Bisschoppen en Graven
Vanaf de 11de eeuw komt Andorra precies in het machtsgebied van de Bisschop van Urgell te liggen en komt het officieel in het jaar 1133 onder de hoede van de katholieke kerk. In de 13de eeuw raakten de kerk en de Bisschop van Urgell in conflict met de Franse Graven van Foix, aan de noordkant van Andorra. Dat liep bijna uit op een oorlog tussen de Bisschop en de Graven. Maar in 1278 tekenden beide partijen een akte, de ‘Pareatge’, waarin de heerschappij over Andorra verdeeld werd onder de beide ruziënde partijen. Zo werd Andorra het ene jaar geregeerd door de Spaanse kerk en het andere jaar door de Franse Graaf van Foix onder de orde van de Franse Prins. Zo is het Prinsdom Andorra geboren en werd op deze manier het institutionele evenwicht verzekerd.

Tot het jaar 1993 werd deze manier van regeren volgehouden. De regeringshoofden, de Bisschop en de Graaf, werden co-prinsen genoemd. Maar op 14 mei 1993 werd de eerste grondwet goedgekeurd en verkreeg Andorra zijn onafhankelijkheid. De co-prinsen worden nog steeds in eer gehouden, hoewel ze officieel geen inspraak meer hebben in het beleid van de regering, maar nog wel gehoord worden. Deze invloed zie je in Andorra nog steeds terug. Er is de Spaanse Post, de Franse Post, Spaanse scholen en Franse scholen.

Frans en Spaans
Voordat de euro ingevoerd werd, kon je met Spaanse peseta betalen of met de Franse franc. In Pas de la Casa, de meest noordelijke gemeente van Andorra, spreekt men nog steeds hoofdzakelijk Frans. Meer naar het zuiden is het Spaans meer vertegenwoordigd. Maar de Andorraanse regering vecht voor het behoud van de eigen officiële taal, het Catalaans en heeft ervoor kunnen zorgen dat de taal verplicht gesproken wordt in alle publieke instellingen, waaronder ook de winkels en andere bedrijven. Maar, omdat het natuurlijk een zeer toeristisch land is met meer dan 12 miljoen bezoekers per jaar, is iedereen wel flexibel ten opzichte van klanten. Iedere gemeente heeft een gratis school waar men Catalaans kan leren.

De kleuren van de Andorraanse vlag zijn blauw, geel en rood. Op de gele streep staat een wapenschild met vier vierkanten. In het vierkant linksboven staat een gouden mijter en een gouden bisschopsstaf. De vier strepen op een gouden achtergrond op het vierkant linksonder, staan voor de Catalaanse Huizen. Op het vierkant rechtsboven staan de drie strepen van het Graafschap van Foix op een gouden achtergrond. Op het vierkant rechtsonder staan de koeien van het Burggraafschap van Béarn, met een blauwe halsband, een bel en hoorns, ook op een gouden achtergrond. Onderaan het wapenschild staat de inscriptie: Virtus Unita Fortior (Eendracht maakt macht).

Middeleeuws
Wandelen in de valleien betekent teruggaan in de geschiedenis, naar de Romaanse kunst, waarbij je de culturele en volkstradities leert kennen in de dorpjes met hun met lei bedekte daken. Andorra heeft nog talrijke middeleeuwse bruggen, en ongeveer veertig intacte prachtige romaanse kerkjes, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Daarnaast zijn er tal van musea.

Vall d’Íngles is één van de mooiste wandelroutes van Andorra. Er zijn natuurlijk veel andere routes die schitterend zijn, maar Vall d’Ingles hoort zeker op uw lijstje thuis. De route leidt naar een hut met een waard, el Refugi de Juclar, waar u weer op krachten kunt komen of kunt blijven overnachten. Deze hut is onlangs nieuw ingericht en ligt naast het grootste bergmeer van Andorra: L’estany de Juclar.

Bloementuin
Vall d’Ingles staat bekend om zijn vele botanische schatten. Het is één grote prachtige bloementuin, waar heldere bergriviertjes doorheen slingeren. De route is niet erg moeilijk en ook goed te doen voor families met kinderen. Het eerste gedeelte loopt door het bos over een onverharde weg, tot kruispunt Travenc. Vanaf daar is het wandelpad aangegeven.

Het mooie van Andorra is dat de omgeving nog niet overlopen is door toeristen en wandelaars, dus het kan zomaar zijn dat je de hele route niemand tegenkomt, behalve een paar marmotten! Het begin van de route is geasfalteerd, maar vanaf 10.00 uur mag er niet meer met de auto gereden worden. Eventueel wordt u door het hotel met een busje de vallei ingereden, tot aan Font del Travenc.

Bruggetjes
We gaan richting oosten, de rechterkant van het riviertje Juclar volgend. We komen bij een romaans antiek bruggetje en gaan verder aan de linkeroever van de rivier. Na korte tijd lopen we weer over een bruggetje en zien we al het eerste bergmeer: L’estany primer de Juclar op 2.300 meter. De refugi (berghut) ligt op 50 meter van het meer. Vanaf daar kunnen we nog verder wandelen naar het tweede bergmeer, Estany Segon. Er is een bruggetje tussen de twee meren en dat volgen we richting het noordoosten, naar de Collada de Juclar op 2.442 meter en vandaar naar de Collada d’Alba op 2.542 meter. Vanaf daar kunnen twee bergtoppen belopen worden, Pico de Noé op 2.741meter en Pico d’Escobes op 2.776 meter.

De hele weg worden we begeleid door narcissen, alpenroosjes, enzian, enzovoort. In het voorjaar zijn er watervalletjes en soms nog wat sneeuw. Met een beetje geluk komt u ook nog een paar marmotten tegen, winterkoninkjes, gieren of adelaars.

2013

2 reacties

  1. erg leuk en super informatief artikel, ga de beschreven route zeker lopen eind juni !!

  2. Hallo, Wij willen in juli een dagtocht maken in Andorra (vanaf een nader te bepalen camping) en dan 1 nacht overnachten in zo’n gratis trekkershut en de volgende ochtend weer terug naar de camping. Ons gezelschap bestaat uit 2 volwassenen en 3 kinderen (16.14 en 10 jaar) we zijn wel sportief en kunnen een bergwandeling van 4 a 5 uur wel lopen. Heeft iemand hier ervaring mee? Is het te doen in een dag? Welke route is aan te raden en hoe zit het met die trekkershutten, zijn die altijd bezet bijvoorbeeld? Ik kan er namelijk niet zo heel veel over vinden op het internet.

    En kent iemand een leuke camping in de buurt van zo’n wandelroute? Alvast bedankt voor jullie reacties. Suzan

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.