Over de Via Regia in de voormalige DDR

Tekst: Guus Wesselink en Riet van Laake     Foto's: Guus Wesselink en Riet van Laake

Praktische informatie

Route/gids
De Ökumenische Pilgerweg is een schitterende en uitstekend aangeduide voettocht van 470 kilometer door Saksen en Thüringen in Midden-Duitsland. De reisgids, inclusief pelgrimspaspoort, is verkrijgbaar op de site van de ÖP: www.oekumenischer-pilgerweg.de/unterwegs/pilgerfuhrer.php

cover boek Guus en Riet (1)

Als u zich wilt inlezen in wat u voor boeiends te wachten staat, lees dan het fullcolour boek van de auteurs Over prikkeldraad en zegeningen met meer dan 80 foto’s. Het boek kost € 16,50 plus verzendkosten en is te verkrijgen door een mailtje aan gwesselink@live.nl of via uw boekhandelaar, ISBN 978-90-82-48-95-07.

Kijk ook op de website van de auteurs: http://www.viervrijevoeten.nl/ onder routes en lezingen. Ze houden in maart drie lezingen: in Eindhoven, Mill en Rosmalen. Op de website en op Facebook staan ook hun andere tochten vermeld.

Eerste boek
Vier vrije voeten, een romantische voettocht van ’s-Hertogenbosch naar Zuid-Italië; 2013, Guus Wesselink en Riet van Laake, uitgeverij Boekscout; ISBN 978-94-022-1071-2. Het boek kost € 20,35 plus verzendkosten en is te verkrijgen door een mailtje aan gwesselink@live.nl of via uw boekhandelaar.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Nadat wij in 2013 onze ‘once-in-a-lifetime’ pelgrimstocht van Den Bosch naar Pietrelcina in Zuid-Italië hadden gelopen – een voetreis van 2200 kilometer in honderd dagen – kriebelt het om opnieuw met zijn tweeën door Europa te gaan dwalen als ‘Vier vrije voeten’. Na zorgvuldige oriëntatie kiezen we voor de voettocht langs de 470 kilometer lange ‘Ökumenische Pilgerweg’ (ÖP) in Duitsland. Deze pelgrimsweg is een gedeelte van de voormalige Via Regia die door het midden van Duitsland loopt.

De tocht begint in het oosten in de stad Görlitz aan de Pools-Duitse grens en loopt naar het westen door Saksen, via Leipzig naar het eeuwenoude stadje Vacha aan de westelijke grens van Thüringen. In 2003 is de ÖP vormgegeven in een afstudeerproject van Esther Zeiher, een studente uit Leipzig. Zij heeft het traject van de oude Via Regia bestudeerd en deze pelgrimstocht ontworpen in het gebied dat tientallen jaren ‘bezet’ was door de regering van de DDR.

Pelgrimshuizen
Het is een prachtige meimaand in 2014. Wij nemen voor weinig geld de internationale trein van Utrecht naar Berlijn, bezichtigen de stad en gaan de volgende dag in twee uur met een lokale trein naar ons startpunt Görlitz. In onze reisgids van de Ökumenische Pilgerweg zoeken we een overnachtingsadres uit in één van de evangelisch-lutherse pelgrimshuizen en krijgen op vertoon van onze pelgrimspas een fraaie tweepersoons kamer. Kosten inclusief ontbijt: € 20 per persoon.

We bezichtigen de prachtige Altstadt van Görlitz en gaan de volgende ochtend op pad met in onze hand de reisgids die voortreffelijke wandelkaartjes van de hele route bevat. We starten bij de Jesus Bäckerei en zijn al snel in de bloeiende natuur richting het westen, met een mooi meizonnetje in de rug. De wegen zijn vaak harde zandpaden en zover het oog strekt staat het koolzaad zijn gele gloed uit te stralen over het frisgroene land, omzoomd door seringen, kersenbloesem, kastanjebloesem en nog veel meer b(l)oeiends.

Neue Bundesländer
Daarnaast is er nog een ander fenomeen dat ons boeit: hoe is het leven tegenwoordig in ‘die Neue Bundesländer’ zoals de oude DDR genoemd wordt? Hoe meer we erover lazen en hoe meer films we zagen, hoe groter de uitdaging werd om stap voor stap voort te gaan over deze Via Regia en onder oecumenische vlag de mensen en de cultuur van dit voor ons tamelijk onbekende gebied te leren kennen.

We lopen van Görlitz over Bautzen, bovenlangs Dresden in negen dagen naar Leipzig. De gemiddelde afstand die wij prettig vinden blijkt vijfentwintig kilometer per dag te zijn. Minder of meer kan ook, want bij bijna elk klein dorpje staat een overnachtingsadres in het reisboekje.

In Leipzig leren we over de levens van Luther en Bach en niet te vergeten over de val van de Muur in 1989. Op 30 oktober 1517 hing de toen augustijner monnik Maarten Luther een lijst met 97 stellingen aan de kerkdeur van Wittenberg met kritiek op de theologie en op de kerkorde van Rome. Het jaar 2017 belooft in Duitsland een toeristisch topjaar te worden.

Vanuit Leipzig gaat de tocht verder door het lichtglooiende landschap in de richting van Merseburg, een schitterende oude Domstad, het lieflijke Freyburg met de beroemde Rotkäppchen Sektkellerei en daarna Erfurt, Gotha en Eisenach. Alle drie steden met een eeuwenoude historie en zeer de moeite waard om te bezichtigen.

Eén volk?
We maken mee hoe de voormalige Oost-Duitse samenleving de overstap heeft gemaakt naar de snelle en commercieel ingerichte westerse samenleving en vice versa: hoe de westerlingen hun nieuwe landgenoten hebben opgevangen. Ook krijgen we antwoord op de vraag: is Duitsland nu één volk, ruim 25 jaar nadat de DDR ophield te bestaan?

Ook het antwoord op de vraag wat dat ‘oecumenische’ op deze tocht in werkelijkheid inhoudt leren we gaandeweg in de bijzondere gesprekken langs ons pad kennen. En wel zó bijzonder, dat we besluiten in maart 2015 naar de voormalige DDR terug te gaan. Dit keer met de auto: om de mensen te interviewen, die ons tijdens de tocht hebben geholpen én die interessante dingen hebben verteld over het leven in de DDR, over hun eigen levenservaringen, over WOII en over de val van de muur in 1989. Deze interviews staan achter in het boek dat we over deze reis schreven.

Vrijheid en vrede
Het thema Vrijheid en vrede loopt zowel tijdens de voetreis als tijdens de interviews zeer nadrukkelijk met ons mee. De atmosfeer van historie, zowel onderweg als in de gesprekken, roept als het ware om twee vragen: ‘Hoe was het vrijheidsgevoel ten tijde van de DDR voor jou en hoe is het nu, meer dan 25 jaar later, in de ‘vrije’ westerse democratie?’ De antwoorden van sommigen verrassen ons zeer.

De laatste twee dagen vanuit Eisenach naar het eindpunt van de route in Vacha aan de voormalige DDR-grens zijn werkelijk prachtig. We lopen twee dagen lang door het Thüringer Woud, bezichtigen de burcht Wartburg waar Luther verbleef en nemen kennis van de geschiedenis van de kalimijnen in dit gebied.

En dan, na eenentwintig dagen, waarin twee rust-/cultuurdagen in Leipzig en Eisenach, staan we in de boekwinkel van Vacha waar we ons certificaat en speldje in ontvangst nemen.

Vriendelijkheid
Beste lezer, ga deze tocht zelf beleven. Het wordt een mooie wandeling op de prikkelende scheidslijn tussen een omgevallen socialistische heilstaat en de voortkrabbelende westerse democratie. Het is niet zo ver van ons land en makkelijk te bereiken. Geniet van de uiterst voorkomende en vriendelijke mensen, van het voordelige levensonderhoud en van de goed verzorgde onderkomens.

2016

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.