Ook Groningen: Westerwoldepad!

Tekst: Wouter Steenhuisen    Foto's: Marcel Kerkhof

Kaart

Praktische informatie

Algemene informatie
Op www.wandeleninwesterwolde.nl staan 33 gratis wandelroutes in Westerwolde, in het oosten en zuidoosten van de provincie Groningen met routebeschrijvingen, routekaarten en GPS- en smartphone-bestanden. Omdat de routes grotendeels over onverharde paden lopen is het verstandig stevig schoeisel aan te trekken.

Openbaar vervoer
Wilt u deelnemen aan het Westerwolde Wandelweekend? Vanaf de stad Groningen neemt u de trein naar Winschoten, vanaf het station Westerwolde neemt u lijn 14 naar Onstwedde.

Overnachten
Er zijn in Westerwolde genoeg mogelijkheden om te overnachten. Op http://westerwolde.groningen.nl/overnachten/hostels-en-hotels vindt u een overzicht hiervan.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Welke wandeling je ook maakt in Westerwolde, de hoofdrol is voor de natuur. Want daarvan komt er steeds meer in dit gebied in de staart van Groningen. Het nieuwe, zestig km lange Westerwoldepad verbindt meer dan dertig bestaande ommetjes tot een eindeloze wandelbeleving tussen Ter Apel en Wedderbergen. 

Al wat ik me bij de naam Rondweg voorstelde (optrekkend verkeer, stoplichten, driedubbele rijstroken), niet dit. Een lieflijk laantje is de Rondweg tussen de buurtschappen Weende en Ellersinghuizen. Dicht struikgewas aan de ene en berken en appelbomen aan de andere kant omzomen een fietspaadje van amper een halve meter breed. Pure verwennerij is het, hier te mogen lopen. De Rondweg loopt langs de rand van het Lieftinghsbroek, een laaggelegen en dus nat bos. Vroeger was het een geriefbosje. De boeren kapten de elzen en essen regelmatig om het hout te gebruiken als veekering, brandhout of voor het maken van stelen voor hun bezems. Geriefhout werd het genoemd. Nu is het bos voor de natuur. In het voorjaar is de bosbodem bedekt met witte bosanemonen, in de geulen tussen de bomen groeien vochtliefhebbers als gele lis en moeraszegge, ín de bomen zitten bosuilen, appelvinken en roofvogels als sperwer en havik. Én spechten, hoor ik. De snelle roffel van deze timmeraar overstemt het getjilp van de andere vogels die toch ook zo hun best doen op deze mooie zomerdag.

De diepte in
Wandelroute 14 (8,5 km vanuit Vlagtwedde) uit de serie De mooiste wandelroutes in Westerwolde loopt over bruggetjes en zandpaden, langs akkers, boerderijen en beekjes, door weilanden en dichte bosjes én langs de meanderende Ruiten Aa, de trots van Westerwolde. Vijftig jaar geleden werd de beek ten behoeve van de landbouw rechtgetrokken. De laatste jaren krijgt hij beetje bij beetje zijn oorspronkelijke bedding terug, met al zijn kronkels en slingers. Op de oevers, die nu weer gewoon mogen overstromen, staan zwarte elzen met hun voeten in het water. ‘t Is ook een grapjas, die Ruiten Aa. Denk ik dat ik ‘m net achter me heb gelaten, duikt hij tussen twee eeuwenoude eiken opnieuw op, verdwijnt dan, om zich even later aan de kant waar ik ‘m niet verwachtte weer te laten zien. Door het Metbroekbos, net zo’n schoonheid als het Lieftinghsbos met doorkijkjes naar grazende Lakenvelder koeien in het beekdal, stroomt een bovenloopje van de Ruiten Aa. Het paadje op de oever ligt op sommige stukken twee meter boven het beekje om dan opeens de diepte in te duiken. Met grote stappen spring ik over de bijna drooggevallen zijstroompjesheen.

Verwennerij
Lakenvelders, met hun brede witte band over buik en rug, eten de snelgroeiende grassen in het beekdal. Natuurmonumenten zette de runderen hier neer zodat de grassen tragere groeiers niet verdringen. De gevarieerde plantengroei die zo ontstaat trekt op zijn beurt vogels, vlinders en andere insecten aan. Akkers met rogge en spelt, heide, houtwallen, bossen, graslanden en vennetjes wisselen elkaar af langs de Ruiten Aa die van Ter Apel naar Wessinghuizen (tussen Onstwedde en Wedde) stroomt. Bij Smeerling (niet ver van route 14) is de beek bij laag water op twee plaatsen te doorwaden. Deze voordes werden vroeger door de boeren gebruikt om hun vee naar de overkant te brengen. Nu zijn ze een mooie extra voor de wandelaar. Die, als het water hem toch te hoog staat, ook voor een van de naastgelegen bruggetjes kan kiezen. Westerwolde weet zijn wandelaars overal te verwennen.

Oh ja, 21 en 22 juni is het Westerwolde Wandelweekend: wandelen door en langs een van de mooiste beekdalen van Europa, de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa.

Mei 2014

Eén reactie

  1. Pingback : FLAL Westerwolde wandeltocht vanuit Sellingen op zaterdag 21 februari 2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.