Nieuwsgierige charolais

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Joke Apswoude

Kaart

Praktische informatie

Autun ligt circa 750 autokilometers van Utrecht.
In het beschreven gebied is voldoende aanbod van hotels, chambres d’hotes (B&B) of campings.
Wij hebben wandelingen gelopen uit het Franstalige gidsje Guide Rando – 16 itinéraires pour decouvrir L‘Autunois. De wandelingen variëren in lengte van zes tot vijfentwintig kilometer, de gemiddelde lengte bedraagt circa tien kilometer. Per wandeling is een duidelijk overzichtskaartje en een korte routebeschrijving opgenomen. Het gidsje kost € 3 en is te koop bij het Office de Tourisme (VVV) in Autun.
De wandeling vanuit Sommant is samengesteld door Travellers Wandelreizen (www.travellers.nl). De reisorganisatie biedt een wandelarrangement aan met standplaats Château de Vareilles in Sommant. Wij verbleven er op de naburige camping Château de Valogne.
Hierna het kaartje van de wandeling vanuit Sommant.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Niet alleen in maar ook aan de rand van de Franse Morvan valt prima te wandelen. Wij liepen twee wandelingen niet ver van Autun, in beide gevallen met weidse uitzichten over een heuvelachtig en open landschap.

Het is elf uur als we de auto parkeren tegenover de mairie in La Grande-Verrière, in het zuidoosten van de Morvan. Grande doet heel wat vermoeden, maar het dorp bestaat uit enkele straten en herbergt slechts zo’n vijfhonderd inwoners.

Picasso
Tegenover de kerk St. Martin is een cafeetje. We stappen er binnen en worden vriendelijk begroet door een oude hond, die Picasso blijkt te heten. De eigenaresse, ook op leeftijd, beweegt zich even stram als Picasso en beheert het café tevens librairie tevens tabac. Op een tafeltje liggen namelijk wat vergeelde ansichtkaarten en lectuur, op een plankje aan de muur een aantal pakjes sigaretten. Aan een tafeltje bij het raam zitten vier mannetjes aan de witte wijn en pastis. De koffie die we krijgen staat waarschijnlijk al uren te pruttelen. We vermoeden dat het café de deuren sluit zodra Picasso en zijn bazin het leven laten.

Petit et Grand
We verlaten het dorp en lopen het eerste deel van de wandeling langs Le Méchet, een vrolijk kabbelend riviertje. Het pad volgt de rand van het bos. Aan onze linkerzijde is het landschap open en weids. We komen langs een weilandje waar onder een boom een kudde charolais schuilt voor de zon. De witte runderen, die zo horen bij de Morvan, staren ons nieuwsgierig aan en na. Anders dan in Nederland staan hier de stieren, koeien en kalveren gezamenlijk in een en dezelfde wei. Gaandeweg passeren we gehuchten van niet meer dan enkele huizen met namen als La Brile, Le Petit Reuil, Le Grand Reuil, Les Grands Vernes. Het is me niet duidelijk waardoor het verschil tussen petit en grand wordt bepaald.

Nachtegaal
Na het Bois de Longene te hebben omgelopen, komen we uit bij het landgoed van Château de Bouton, gebouwd in de zeventiende eeuw. Een wit hondje, niet veel groter dan een stoffer, rent ons blaffend tegemoet maar staakt na een beweging met mijn schoen zijn offensieve gedrag. We praten wat met het baasje van de hond, een oude dame, en een nog oudere dame, zo te zien haar moeder. Ze bewonen een boerderijtje dat in vroegere jaren waarschijnlijk eigendom van de kasteelheer was.
Het hoger gelegen kasteel ligt aan de rand van de Morvan en de bewoner zal vanuit het raam probleemloos de vijftien kilometer oostelijk gelegen heuvel Montjeu zien liggen, waartegen Autun gebouwd is. Ook wij genieten er van het uitzicht en onze lunch. Verderop, bij Le Grand Vernay zit in een bosschage langs de weg een nachtegaal. Met mijn mobieltje neem ik het gezang van de nummer één uit de zangvogel-top-honderd op. Na een minuutje moet ik helaas de opname stoppen omdat er een tractor nadert (Opname nachtegaal). Na een fel klimmetje naar Mont Le Cérisier, dalen we over een bospad af naar La Grande-Verrière.

Bakker
Op de langste dag van 2013 begint onze wandeling in Sommant, circa vijftien kilometer noordwestelijk van Autun. Het dorpje telt nog geen tweehonderd inwoners maar is drie kastelen rijk: Château de Vareilles, Château de Sommant, Château de Valogne.
Tegen tienen in de ochtend is het rustig in het dorp. Het enige geluid komt in de vorm van gehinnik uit de plaatselijke manege. Vanuit Sommant lopen we een heuvelachtig en open landschap in met akkers, weilanden en boomsingels. Net als de wandeling vanuit La Grande-Verrière lopen we ook nu aan de rand van de Morvan. En wat tijdens die andere wandeling gold, gaat ook vandaag op: een groot deel van de route zullen we slechts vogelzang horen.
Vlak voor Le Moulin de Sommant kruisen we het riviertje Le Ternin. In het gehucht zelf nadert claxonnerend de bakker in zijn witte bestelbusje. Nadat hij pal voor haar woonhuis een oud vrouwtje van een stokbrood heeft voorzien, kopen wij twee chocoladecroissants.

Reusachtige stieren
We hebben onszelf aangeleerd tijdens het wandelen regelmatig stil te gaan staan en terug te kijken. Ook vandaag zijn de terugblikken overweldigend en ogen de charolais nieuwsgierig. We zijn blij dat hekwerk ons scheidt van de kuddes met daarin reusachtige stieren. Voorbij La Chaume loopt voor ons op het zandpad een haas. Zodra hij ons ziet neemt hij de benen. Buiten de haas zullen we vandaag ook nog een vos en een reetje ontmoeten.
We naderen Tavernay, de torenspits is al van ver te zien. We hebben nog een flink eind te gaan dus laten het dorp, dat even buiten de route ligt, letterlijk links liggen. Op een landweggetje tussen Tavernay en La Charmoye eten we een boterham. Het is precies twaalf uur, de kerkklok van Tavernay laat het ons drie maal achtereen weten. Over een bemost stenen bruggetje steken we opnieuw Le Ternin over.
Ter hoogte van Les Mongins kijken we in zuidelijke richting kilometers ver de weidsheid in en waar opeenvolgende heuvels in grijstinten in het niets verdwijnen. De hele dag al lopen we over landweggetjes tussen fleurige bermen. Het fluitenkruid lijkt hier hoger te groeien dan thuis. Zo op het heetst van de dag overstijgt het getjirp van krekels de vogelzang.

Echtelijke ruzie
Ruim voor La Celle-en-Morvan buigt de route af naar het noordwesten. We kruisen het riviertje La Chaloire, dat net als Le Méchet en Le Ternin uitmondt in de rivier L’Arroux, die op haar beurt Autun schampt en uitmondt in de Loire.
Bij Vauchange zijn we getuigen van een echtelijke ruzie. Een boer wil vijf schapen een weiland in jagen maar de dieren verkiezen een alternatieve route. Ze verlaten het boerenerf en rennen de D2 op, een provinciale weg waarover op dat moment gelukkig geen verkeer rijdt. De boer holt vloekend en tierend zijn vee achterna maar weet er slechts twee te achterhalen. Terwijl zijn echtgenote en hij elkaar gesticulerend en schreeuwend naar het leven staan, vervolgen wij onze weg, noordoostelijk richting Montcelin.
Onderweg in het bos komt een pittig regenbuitje over en dat zich van het ene op het andere moment aandient, een natuurverschijnsel waar de Morvan overigens om bekend staat. Schuilend onder en tegen een pijnboom kijken we aan tegen een talud dat behalve met pijnbomen is begroeid met paarse vingerhoedskruid en koekoeksbloem. Vijf minuten later is het droog en weer zonnig en dalen we via Montcelin af in de richting van het kerktorentje van Sommant, waarvan de klok zich slechts ’s morgens en ’s avonds, precies om half zeven en luid laat horen; geen idee waarom alleen dan.

Juni 2013

Eén reactie

  1. Prachtige wandelingen hebben jullie gemaakt, in alle jaargetijden is het prachtig in De Morvan! maar vooral voor- en najaar spreken ons het meest aan omdat het bos dan meer “open” is !!!
    Wij hebben al meer dan 20 jaar een 2e huis in De Morvan en maken elke keer ( zo’n 5 x 3 weken per jaar) als wij er zijn lange tochten. Een rondwandeling langs het Lac Des Settons is een aanrader vooral het voorjaar als de wilde narcisjes er bloeien…….
    Wij verhuren ons huis van juni tot en met september en in ons huis liggen veel wandelroutes waar onze gasten dan ook veel gebruik van maken! Er zijn er die elke dag een mooie route lopen!
    Een mooie site heeft u met veel informatie , hij staat bij mijn “favorieten” . Met vriendelijke groet, Henny http://www.morvan-vakantiehuis.nl

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.