Niebroekerpad: Nieuwe tijdgeest

Tekst: Wim Huijser    Foto's: Willem van Leuveren

Kaart

Praktische informatie

Rondwandeling: Het Niebroekerpad (14 km)
Startpunt: parkeerplaats bij N.H. kerk en dorpshuis in Nijbroek, Dorpsplein
Markering: gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Route verlengen: het Niebroekerpad is een 8-vormige wandeling, die geheel of in delen gelopen kan worden.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.

Zie voor routes, apps en verkooppunten brochure: www.klompenpaden.nl – See more at: https://www.devrijewandelaar.nl/zuiverste-intimiteit/#sthash.cbyZQKZn.dpuf.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email
Wat zijn Klompenpaden?
In de komende maanden volgen we Wim Huijser op Klompenpaden in Gelderland en Utrecht.Klompenpaden zijn rondwandelingen, gaan zoveel mogelijk over historische tracés en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Welkom in sfeervol Nijbroek’ staat er op de muur van het oude schoolgebouw. Ik parkeer mijn auto op het verlaten dorpspleintje. Maar als ik even later het raamaffiche lees bij Dorpshuis ‘De Arend’, begrijp ik dat ik eigenlijk twee dagen te vroeg ben. Het Plaatselijk Belang heeft zich dit jaar sterk gemaakt om het historische dorpsplein tijdens de wintermaanden subtiel te verlichten. Over twee dagen kunnen bezoekers daarvan profiteren als de traditionele kerstmarkt wordt gehouden. De midwinterhoornblazers zullen er zijn, evenals het shantykoor. Er is een rad van avontuur en natuurlijk glühwein. De markt is een van die momenten in het jaar waaraan alle verenigingen in de omgeving hun bijdrage leveren.

Schouwpad
Ik loop een rondje om de protestantse kerk in de hoop dat een van de deuren openstaat. Helaas. Naast de kerk herinnert een beeld aan de MKZ-crisis in 2001. ‘Tribunaal der dieren’ luidt de tekst op de sokkel. Veel bedrijven rond Nijbroek werden dat voorjaar preventief geruimd en het is duidelijk dat de agrarische bevolking aan die periode pijnlijke herinneringen heeft overgehouden.
Omdat in de donkere dagen voor kerstmis de avond soms onverwacht snel valt, besluit ik mijn wandeling te beperken tot het noordelijke deel van het Klompenpad. Een kwartier later struin ik in volkomen verlatenheid tegen de wind in langs de Nijbroekse Wetering. De laag aan de hemel staande zon werpt een lange schaduw van mijzelf vooruit. In eigen voetsporen tredend volg ik het schouwpad, mijn blik gericht op de solitaire bomen die her en der de akkers en weilanden bevolken. Zonder blad lijken ze ongrijpbaar voor de wind.

Paintball
Eenmaal weer op de Middendijk wordt mijn aandacht getrokken door de gevels van historische boerderijen. Hun namen en voorkomen geven onvermijdelijk aanleiding tot nadenken. Hoeve Bijvank kent duidelijk een rijke geschiedenis. Ook Lommerlust oogt nog als een kapitale hofstede. De vijverpartij in de tuin krijgt een vervreemdend accent door de sloep die schijnbaar nonchalant tegen een boom geleund staat. Het agrarisch gebruik is op veel plaatsen verworden tot een bedacht decor. Hier en daar bevestigen richtingbordjes de nieuwe tijdgeest. Paintball adventure wijst een pijl op de Zeedijk. Toch heeft ook deze vrijetijdsbesteding haar wortels in het boerenland. In 1970 werd in de Verenigde Staten het paintballgeweer uitgevonden. James Hale ontwikkelde het voor boeren om er bomen en vee mee te markeren.

Wandelcoach
Een totaal andere vorm van inspiratie biedt de verderop gelegen Mommenhoeve: basecamping. Tussen de fruit- en notenbomen worden op gezette tijden mooie verhalen en inzichten gedeeld, waarbij de talkingstick en een open vuur vanzelf de tongen losmaken. Maar wie wandelt draagt altijd verhalen met zich mee. Wandelcoach Aat van der Harst schreef er een inspirerend boek over: Wandel je wijzer. Daarin nodigt hij zijn lezers uit dichtbij op ontdekkingsreis te gaan. Voor de wandelaar die goed om zich heen kijkt, worden zowel het landschap als een stedelijke omgeving een waardevolle spiegel waarin persoonlijke vragen zijn terug te vinden. Ook wandelcoaching is een exponent van de huidige tijdgeest. In de natuur zijn nodigt uit tot loslaten, mijmeren en nadenken over wat je wilt bereiken. Wandelen geeft rust en ruimte; ik ervaar dat ook deze middag weer.

Dwergkoeien
Vanaf de Terwoldse Wetering voert het Kerkenpad mij loodrecht terug naar de kerk in Nijbroek. Ik passeer de Dahomey Hoeve, die is ingericht voor de Afrikaanse dwergkoeien. Rond 1900 werd het ras door handelaren naar Europese dierentuinen verscheept. Zo werd het een bezienswaardigheid. Vanwege de kleine afmetingen heeft het als vlees- en melkleverancier nagenoeg nooit betekenis gehad. Parkvee, zo werd het beschouwd. ‘Hun soberheid laat ze goed gedijen op arme gronden’, lees ik op het informatiebord. Het is een zin die blijft hangen terwijl ik de kerk dichter nader. Wat betekent dat voor hun bestaan op de voedselrijke veeweiden in de IJsselvallei? En zouden ze hier indertijd de MKZ hebben overleefd? Vragen om mee naar huis te nemen. Aan het eind van het pad bekijk ik een karakteristiek gebouwtje waarvan ik mij afvraag waar het toe dient. A Matter of Mind staat er op de gevel. Vier woorden die de middag samenvatten.

In april 2015 verschijnt het boek over de eerste 50 Klompenpaden in de provincies Gelderland en Utrecht.
Een wandeling over een klompenpad brengt je niet alleen in contact met het landleven en de natuur, maar ook met de bijzondere verhalen van een plek. Klompenpaden inspireren soms om dieper in de geschiedenis te duiken of om langer stil te staan bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Iedere wandelaar ervaart de route op zijn of haar eigen manier. Zo gingen dichter Aad Eerland, fotograaf Willem van Leuveren, beeldend kunstenaar Jan Hiensch, publicist Wim Huijser en fooddesigner Christian Weij op pad langs de eerste 50 Klompenpaden. Hun persoonlijke waarnemingen en ervaringen leveren een prachtig boek op dat zal verschijnen bij uitgeverij Blauwdruk. In april start ook de tentoonstelling van hun werk in Museum Nairac in Barneveld. Aansluitend zal de tentoonstelling te zien zijn in Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.
December 2014

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.