Naar het zwembad in Roubaix

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Liesbeth Vermeulen / La Piscine, Musée d'Art et d'Industrie

Kaart

Praktische informatie

Algemene info
www.roubaixtourisme.com / www.youtube.com/watch?v=Vul4j1PLU3E

La Piscine
La Piscine – Musée d’Art et d’Industrie, mogelijkheid voor een Nederlandstalige rondleiding (vooraf reserveren), www.roubaix-lapiscine.com. Metrohalte: Roubaix Gare Jean Lebas.

Wandelen
Bij het toerismebureau is een folder met vier wandelingen te koop, 4 €, ook in het Nederlands. Ook is er een app te downloaden van Toerisme Roubaix (Apple en Android).

Tip: je kunt een afspraak maken met een greeter: een local die alles van de stad weet, via het toerismebureau.

Winkelen
Er zijn twee gigantische outlet shoppingmalls: l’Usine en McArthurGlen. Hier vind je tientallen winkels met merkkleding tegen bodemprijzen.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

En dan staat Roubaix, een voorstad ten noorden van Lille, ook op het wensenlijstje. Wie heeft er niet gehoord van de wielerklassieker Parijs-Roubaix, ofwel De Hel van het Noorden, die hier eindigt in de vélodrome? Wij nemen niet de fiets over die vermaledijde kasseien, maar de metro, een half uur. Lopen kan, maar dan hebben we geen energie meer over.

Onder Lille Europe is het metrostation met chauffeurloze treinen. Op het perron staan passagiers voor een glazen wand te wachten die vlak voor vertrek opengaat en waarbij je meteen in de coupe stapt. Handig en snel. Grotendeels gaat het traject bovengronds, zodat we uitzicht hebben op de villa’s van de voormalige textielbaronnen. In de 19de eeuw domineerde hier de textielindustrie, nu zijn er voornamelijk outletstores van bekende kledingmerken en postorderbedrijven in Roubaix gevestigd.

Art deco
We gaan naar het zwembad! La piscine is een voormalig art deco zwembad uit 1932, nu een museum voor kunst en nijverheid. Een museum met een echte badkuip, want het was ook een badhuis voor de textielwerkers die thuis geen douche hadden. Voor liefhebbers van beeldende kunst uit de 19de en 20ste eeuw is La Piscine een trekpleister. Maar ook als schilderijen en beelden je niet kunnen boeien is het museum de moeite waard. Het voormalige gemeentelijke zwembad is door Jean-Paul Philippon, die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van het Gare d’Orsay tot het Musée d’Orsay, verbouwd. En dat heeft hij met een goed oog voor authentieke sfeer en detail gedaan.

La Piscine ligt tussen het station (prachtig, uit 1881) en het stadhuis (een groots eclectisch gebouw uit 1911). Een fabrieksmuur en moderne nieuwbouw verhullen de entree van het gebouwencomplex. Binnen raak je meteen in de sfeer door de zwembadgeluiden die af en toe via boxen weerklinken door de beeldengalerij. Ondiep water herinnert aan de oude functie, een spuwende leeuw zorgt voor een fontein. Op de kopse kant een geweldige stralende zon in art-decostijl. In de kleedhokjes boven zijn ontwerpen van textielkunstenaars te zien, een grappige combinatie. Overal in het gebouw is het vroegere zwembad terug te zien, zoals in opschriften en de granieten vloer.

Koorden
Het museum heeft een vaste collectie, maar ook wisseltentoonstellingen, zoals nu van de multidisciplinaire kunstenaar Christian Astuguevieille (tot 19 mei). We mogen vast even binnenlopen, een dag voor de opening is iedereen er hard aan het werk. Ongelooflijk mooi, grappig en intrigerend wat die man weet te maken van gewoon touw en koorden!

Dit is deel 3 in de serie over het noorden van Frankrijk. Zie ook: Op stap in Le Nord, Lille/Rijsel: Frans en ‘n beetje Vlaams, en Arras herbouwd in stijl. 

 

2013

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.