Moorden in Midsomer

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Joke Apswoude

Kaart

Praktische informatie

Reis en verblijf
Het graafschap Buckinghamshire en The Chilterns liggen westelijk van Londen en zijn vanuit de Engelse hoofdstad in circa een uur per auto, bus of trein bereikbaar.
In de regio is een groot aanbod van hotels en B&B’s. Wij overnachtten in The Crown in Old Amersham. Een van de hotelkamers vormde het decor voor ‘de eerste liefdesnacht’ van Hugh Grant en Andie MacDowell in de film ‘Four Weddings and a Funeral’.

Gidsen en kaarten
Wij hebben wandelingen gelopen uit de Engelstalige Pathfinder guide nr. 25, ‘Chilterns and Thames Valley’ en maakten gebruik van de Ordnance Survey topografische kaarten 1:25.000: nr. 172 (‘Chiltern Hills East’) en nr. 181 (‘Chiltern Hills North’).
Voor een overzicht van de filmlocaties is een aanrader de gids ‘Midsomer Murders on location’ van Sabine Schreiner en Joan Street. Het boekje is voor € 10 op internet te bestellen via www.crime4u.com/pressmmol.html.

Websites
De Engelstalige site van Buckinghamshire (www.visitbuckinghamshire.org/) biedt onder een speciale button informatie over de tv-serie Midsomer Murders.
Kijk voor meer informatie over The Chilterns op www.chilternsaonb.org/.
Kijk voor informatie over Engeland op www.visitengland.nl/.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Wie kent niet de Britse detectiveserie Midsomer Murders? Daarin lossen Tom Barnaby en zijn assistent moorden op vanuit de hoofdstad Causton van het graafschap Midsomer. Causton? Midsomer? Een speurtocht leidt naar de regio westelijk van Londen.

Op 23 maart 1997 zond de Britse zender ITV ‘The Killings at Badger’s Drift’ uit. Het was de eerste aflevering van Midsomer Murders. De nieuwe Britse detectiveserie was gebaseerd op de boeken van Caroline Graham. De serie bleek een doorslaand succes. Inmiddels zijn er al bijna negentig afleveringen verfilmd en uitgebracht. In al die jaren zijn in Midsomer meer dan tweehonderd moorden gepleegd. De serie is niet alleen in Groot-Brittannië populair. Barnaby verschijnt op tv in meer dan 220 landen.

DCI Barnaby
De serie wordt vooral gedragen door John Nettles als DCI (Detective Chief Inspector) Tom Barnaby. Die bejegent zijn opponenten als een ware gentleman, toont zich een liefhebbend echtgenoot en vader en is uitermate vriendelijk tegen zijn ondergeschikten. Dat zijn DS (Detective Sergeant) Troy, DS Scott vanaf serie zeven en DS Jones vanaf serie negen. Jane Wymark is Barnaby’s vrouw Joyce. Laura Howard doet zich voor als dochter Cully. Barry Jackson speelt al bijna de hele serie de rol van patholoog Dr. George Bullard.

Britse detectiveseries als Morse en Frost ontlenen hun kracht aan de gecompliceerde karakters van de hoofdrolspelers. In Midsomer Murders is daarvan geen sprake en is de verhaallijn simpel à la Miss Marple. Maar belangrijker, de serie voorziet in het beeld dat menigeen zal hebben van ‘hoe Engeland eruit hoort te zien’. De moorden worden gepleegd in schilderachtige dorpjes met cottages en village greens.

Fictief
Voor de onwetende Midsomer-fan zal het nauwelijks te verkroppen zijn, maar helaas, Midsomer met hoofdstad Causton bestaat niet, het is een fictief graafschap. Voor een fotogeniek alternatief kwamen de makers uit op de regio westelijk van Londen. Daar liggen de graafschappen Buckinghamshire, Oxfordshire, Berkshire en Hertfordshire. Over de regio ligt als een deken de Chilterns, een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’. Het klopt, Engeland laat er zich van een fraaie kant zien!

De scriptschrijvers ‘pleegden hun meeste moorden’ in Buckinghamshire. Niet dat Buckinghamshire (ook wel Bucks) daaronder lijdt. Integendeel, het graafschap heeft op zijn website voor de liefhebber die in de voetsporen van Tom Barnaby wil treden zelfs een ‘Midsomer Murders Trail and Map’. De kaart toont de belangrijkste filmlocaties, de beschrijvingen verwijzen naar de scènes uit de verschillende afleveringen.

Best kept village
De extreem hoge misdaadcijfers in Midsomer weerhouden mensen er schijnbaar niet van in Buckinghamshire te gaan wonen. Te oordelen naar het hoge gehalte aan Jaguars en Range Rovers worden de fraaie cottages in Little Missenden zelfs bewoond door de upper class. Eén van onze wandelingen starten we er bij St. John the Baptist. Het kerkje uit de tiende eeuw is gebouwd in Saksische en Normandische stijl. De deur is altijd open, lezen we op een bordje naast het kerkportaal. Gelukkig is de uitnodiging niet overdrachtelijk bedoeld. Zonlicht beschijnt door gebrandschilderde vensters het fraaie interieur. De eeuwenoude fresco’s zijn pas in 1930 blootgelegd. De grootste ervan is een drie meter hoge beeltenis van de heilige Christoffel. Little Missenden is in 1962 uitgeroepen tot ‘the best kept village in Buckinghamshire’. Vier decennia later mag het dorp er nog steeds wezen. Niet voor niets vormt Little Missenden het decor in meerdere afleveringen van Midsomer Murders.

At noon
Het is half elf. De pubs The Crown en The Red Lion zijn nog gesloten. In Groot-Brittannië openen pubs in het algemeen pas ‘at noon’ hun deuren. Overigens komt The Red Lion als ‘The White Swan’ voor in de aflevering ‘Who killed Cock Robin?’. Een dorpeling met hond passeert ons, knikt en mompelt ‘you’re well equipped’. Hij doelt op het fototoestel, de verrekijker en het notitieboekje, alles onder handbereik. Over het riviertje de Misbourne lopen we het dorpje uit. We kruisen de A413 en even later over een wandelbrug het spoor en gaan op weg naar Hyde Heath. Daar blijkt The Plough nog dicht, het is ruim voor twaalven. Voor koffie moeten we nog een uurtje door naar Chesham. We volgen komvormige paden, ingesloten tussen geschoren heggen. Het scheren van heggen is in Engeland tot kunst verheven. In de verte horen we de jankende sirene van een politieauto. Zijn Barnaby en Jones op weg naar een moordlocatie?

Schoenen
In High Street in Chesham gaan we, net als de in uniform uitgedoste scholieren, aan de Starbucks-koffie. Wij nemen er ook nog een taartje bij. (De filmcrew is voor meerdere afleveringen van Midsomer Murders neergestreken in Chesham.) Na de koffie wandelen we een deel van de dertien kilometer lange Chiltern Link. Die verbindt de LAW The Ridgeway met The Chess Valley Walk. Ooit werden in Wendover geproduceerde schoenen over de Chiltern Link met paard en wagen vervoerd naar Chesham. Tegenwoordig kan de wandelaar er ongestoord genieten van de weidse uitzichten over de heuvels en valleien van de Chilterns.

Plaats delict
Een kudde van tientallen paarden, door dekens tegen de kille wind beschermd, hebben de kolder of het voorjaar in de kop (of hebben Engelse paarden ook een hoofd?). Ze galopperen en steigeren door de velden en kruisen ons pad. Boven ons cirkelen rode wouwen. We zien ze de hele wandeling. In de negentiende eeuw werd de roofvogel in Engeland en Schotland uitgeroeid. In 1989 zijn in Engeland zeventig vogels uit Zweden en Spanje uitgezet. Of de wouw of een ander roofdier nu de dader is, fazanten en duiven hebben het in de Chilterns zwaar te verduren. Om de haverklap vinden we hun veren op plaatsen van delict. Al die moorden in Midsomer bederven onze eetlust niet; voorbij South Heath eten we onze lunch. We gebruiken daarbij een stile als bankje. Vanuit het weiland staren honderden schapen ons aan, hun kop en poten in zwart.

Rolling hills
Na de sandwiches dalen we af naar Little Missenden. De samensteller van de wandelgids heeft gelijk: we hebben een adembenemend uitzicht over de ‘rolling hills van de Chilterns’. Verderop, in het dal, passeert een dieseltrein. Het spoorlijntje zullen we een kwartiertje voorwaarts weer oversteken op onze weg terug naar Little Missenden. Eenmaal daar hebben we trek in een biertje. Helaas blijken de The Crown en The Red Lion alweer dicht. Om vijf uur kan de klant er opnieuw terecht. Eeuwenoude pubs met hun donkere interieurs, batterijen bierpompen, lage plafonds (‘mind your head’) en de stamgasten vormen een attractie op zich. Jammer voor nu, dan gaan we een ander moment maar op kroegentocht.

Cricket
Pubs in deze regio zijn gemeengoed en een lust voor het oog. Alan Charles stelde er met zijn ‘Pub Walks in the Chiltens’ zelfs een wandelgidsje over samen. Weliswaar bloemrijk geschreven en aantrekkelijke pubs, maar de routebeschrijvingen sturen ons, zelfs letterlijk, enkele keren het bos in. Dan trekken we er maar zelf op uit.

Zondag 14 maart, ’s morgens rond elven. In het dorpje Penn Street speelt een groepje jonge mannen cricket op de village green. In Groot-Brittannië is het vandaag Moederdag. Pubs zijn volgeboekt. Zo ook The Hit or the Miss, in 2004 winnaar van de ‘Chiltern District Council’s best pub award’. De naam van de pub is een cricketterm, het interieur is rijkelijk voorzien van crickettrivia. Ondanks de te verwachten grote drukte wil de landlady ons wel een kopje koffie serveren.

Pub of the year
Een stukje zuidwaarts ligt het gehucht Forty Green. Dé bezienswaardigheid is er de negenhonderd jaar oude The Royal Standard of England. De pub is in 2009 uitgeroepen tot ‘Pub of the year’. Het pronkstuk wordt gerekend tot de oudste van Engeland. De site van Visit Buckinghamshire wijdt er zelfs een ‘Forty Green Pub Walk’ aan (wandeling 22). Half een ’s middags begint het er al aardig druk te worden. Twee ruiters drinken er staand een biertje terwijl hun schimmels aan een hek staan vastgebonden. Het doet denken aan een tafereel uit een western.

Vanzelfsprekend is The Royal Standard of England een filmlocatie in Midsomer Murders. In de aflevering ‘Death in Chorus’ willen Barnaby en zijn vrouw Joyce er uit eten. Maar zodra ze hun maaltijd hebben besteld, wordt de DCI weggeroepen.

John Nettles zal als Tom Barnaby de pub nooit meer bezoeken. De DCI is namelijk ‘met pensioen’. Zogenaamd zijn neef, John Barnaby (acteur Neil Dugeon), neemt het stokje over. Hij lost voortaan de Midsomer murders op.

Februari 2012 (geactualiseerde informatie; oorspronkelijke artikel uit: Maart 2010)

3 reacties

  1. Wat een beeldend verslag. Nodigt uit om hier zelf eens te gaan lopen.

  2. Mijn echtgenote en ik gaan daarheen in 2016.

  3. Mijn echtgenote en ik gaan daar volgend jaar heen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.