Met mijn vader op Offa’s Dyke Path

Tekst: Wim Huijser    Foto's: Wim Huijser

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Boeken helpen mij vaak op pad. Een jaar of twintig geleden belandde ik in een Engelse thriller op het Offa’s Dyke Path.

Schrijver Robbert Goddard laat in Borrowed time zijn hoofdpersoon in zuidelijke richting over het langeafstandwandelpad lopen, van Kingston naar Gladestry, over de Hirgest Ridge. Als hij op een bepaald punt staat te genieten van het ‘hemelse uitzicht’, hoort hij de stem van een vrouw: ‘”I’m sorry if I startled you,” she continued in a soft slightly husky voice.’

Stuk steen
Het is het begin van een spannend verhaal… Een paar jaar later loop ik samen met mijn vader vijf dagen lang over Offa’s Dyke Path. Ik heb trajecten uitgekozen ten noorden en zuiden van het boekenstadje Hay-on-Wye. Een taxi brengt ons ’s morgens over de smalle slingerwegen naar een punt waarvandaan we teruglopen. De eerste dag is dat Llanthony Priory, halverwege het langgerekte dal van Ewyas. Zodra we uitstappen begint het zachtjes te regenen. Mijn vader raapt binnen de ruïne van de priory een stuk steen op en stopt die in zijn zak. Dan beklimmen we de flank van de Black Mountains. Urenlang lopen we in de mist. Voor ons strekt zich de eindeloze morene uit. Als de wolken rond de middag openbreken, staan we precies op het punt waar de bergrug eindigt: Hay Bluff. Offa’s Dyke Path is niet gebaseerd op een geografisch maar op een historisch gegeven. Het pad is door mensen gemaakt. Misschien minder spectaculair dan de andere national trails van Groot-Brittannië. Maar uniek omdat het de wandelaar door totaal verschillende landschapsvormen voert. Meer dan de helft loopt gelijk op met de oorspronkelijke Dyke, waar het de naam aan te danken heeft. Op sommige delen is het een bijna acht meter hoge wal. Op andere plaatsen niet meer dan een verhoging in het veld.

Hemels
Als wandelaar moet je soms goed rondkijken om op het goede spoor te blijven. Mij leidde dat door de jaren heen steeds weer naar Hay-on-Wye en het omliggende heuvelland. Maar ook tot zijsporen als van boekenondernemer Richard Booth, dagboekschrijver Rev. Francis Kilvert, reisschrijver Bruce Chatwin en beeldend kunstenaar en graficus Eric Gill. Allemaal lieten ze er hun sporen na. De paden die zij gingen brachten mij weer tot een boek. Tot verhalen van opmerkelijke personen die ook weer onderling verbonden zijn. Zo ontstond Kingdom of Books. Ik gaf het mijn vader in zijn laatste zomer. De foto’s vertelden ons verhaal. De steen van Llanthony Priory had hij nooit uit het oog verloren. Als ik op een heldere dag weer op Hay Bluff sta, voel ik mij on the top of the world. Het zicht naar alle kanten is meer dan vijftig  kilometer. Hemels. Ik adem de lucht in en herinner met volle teugen.

Deze en circa 200 andere columns van Wim Huijser en Marinus van den Berg verschijnen op 10 juni 2016 bij Uitgeverij Ten Have in het boek Levenspaden. Over wandelen en onderweg zijn.

Juni 2016

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.