London walks

Tekst: Angelique Stein    Foto's: London Walks

Praktische informatie


London Walks: www.walks.com (wandelingen met gids).

Walking World: www.walkingworld.com (beschreven wandelingen in en rond Londen).


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Wat doe je, als je als wandelliefhebber in een grote stad terecht komt? Juist, je wandelt er! De wandelschoenen gaan altijd mee, dus ook als ik Londen, mijn favoriete Europese stad bezoek.

Ik kom er al sinds mijn tienertijd, en ik kan de keren niet tellen dat ik er geweest ben. Eerst met mijn ouders, daarna heel lang alleen of met een vriend, nu al weer drie keer met mijn geliefde. Die gelukkig ook van Londen houdt, en van wandelen.
Half maart was ik er weer eens. Voortdurend pouring rain, het was koud, maar gewandeld moest er worden!

Eenvoudig concept
Voor ik vertrek zoek ik thuis via internet de London Walks op van de dagen dat ik er ben. London Walks organiseert wandelingen met een gids. Ik heb er al talloze gemaakt, en ze zijn altijd interessant en de moeite waard. Het concept werkt als volgt: op internet staat een weekschema met wandelingen en het enige wat je hoeft te doen is op een bepaalde tijd bij een bepaalde metro-uitgang zijn. Je kunt mee zonder te reserveren, waardoor je dus ook even het weer aan kunt kijken, of op het laatste moment kunt beslissen dat je mee wilt. De gids is altijd gemakkelijk te herkennen aan de folders die hij of zij meebrengt. 

Brrr
Deze keer maakte ik een wandeling door “Darkest Victorian London”, waardoor ik nu eindelijk weet waar die rare scheve staak bij de London Bridge voor diende. Dat is geen kunst, zoals ik altijd dacht, maar daadwerkelijk een spies waarop afgehakte hoofden van misdadigers werden tentoongesteld… Brrr, de titel van de wandeling dekte dus de lading. De gids leidde ons door Boroughs Market, langs oude huizen met smalle schoorstenen waar jonge kinderen in de rol van veger net doorheen pasten. Verder citeerde de gids veel Dickens.

Abbey Road
In het verleden maakte ik met London Walks wandelingen in bijvoorbeeld Little Venice, of in de City, waarbij ik ook nog in een rechtszaal mocht kijken (rechters en advocaten met pruiken, waar zie je dat nog?). En met een van de gidsen, tevens voorzitter van de Engelse Beatles-fanclub, maakte ik een rondje langs de plekken die belangrijk waren voor John, Paul, Ringo en George. Daardoor heb ik – jawel – ook over het zebrapad voor de Abbey Road-studio’s gelopen, gezien waar ze het beroemde dak-concert gaven, en welke straten er in de Swinging Sixties hip waren.

Cotswolds
London Walks organiseert ook wandelingen buiten de stad; vaak dagtochten. En ook hier gelden dezelfde regels: je staat op een bepaalde tijd bij een treinstation en zoekt de gids op, dus altijd herkenbaar aan de folders.

Mijn liefde voor Engeland is ontstaan na zo’n dagwandeling. In de ochtend liepen we met een groep door The Cotswolds, we lunchten in een schattig Engels plaatsje, waarna we in de middag de prachtige universiteitsstad Oxford bezochten. Maar vooral die Cotswolds: glooiend, groen en overal wandelpaden. Daar zijn we een jaar later zelf heen gegaan, tijdens een langere vakantie, die ons tevens in Wales bracht. En nu gaan we al jaren achtereen naar Wales, via Engeland. Waar een wandeling met London Walks al niet toe kan leiden… 

Theems
Maar in Londen zelf is ook heel wat te wandelen. Het is al leuk om een lange route door de stad uit te stippelen, en af en toe de wandeling te onderbreken voor een pint in een pub of een bezoek aan een museum. Of wandel door Greenwich, en dan via het jaagpad langs de Theems weer terug naar het centrum.

Deze keer heb ik een ander gedeelte van het pad langs de Theems gelopen: vanuit Richmond (bereikbaar met metro of trein) naar de Theems, dan een stuk door Richmond Park (het grootste park van Londen, je kunt er werkelijk uren lopen) en via het station van Mortlake weer terug naar het centrum van Londen.

April 2013

Eén reactie

  1. Leuk, ik ga volgende week naar Londen en dit artikel gaat mee!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.