Loenense Enkenpad: Het huis van de Von Trapps

Tekst: Wim Huijser     Foto's: Willem van Leuveren

Kaart

Praktische informatie

In mei 2017 verscheen bij uitgeverij Blauwdruk het boek 50 nieuwe Klompenpaden – Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht.

Een wandeling over een klompenpad brengt je niet alleen in contact met het landleven en de natuur, maar ook met de bijzondere verhalen van een plek. Klompenpaden inspireren soms om dieper in de geschiedenis te duiken of om langer stil te staan bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Iedere wandelaar ervaart de route op zijn of haar eigen manier. Na 50 Klompenpaden (2015) beschreven ook voor deze uitgave diverse auteurs, waaronder publicist Wim Huijser, diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen. Deze verhalen werden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn. Zie: www.uitgeverijblauwdruk.nl.

Rondwandeling: Loenense Enkenpad (11 km)

Startpunt: De Groote Modderkolk, Vrijenbergweg 24b in Loenen. Parkeren bij P2; bushalte Leeuwenbergweg in Loenen.

Markering: Bruine markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Klik hier voor de website over klompenpaden.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email
Wat zijn Klompenpaden?
Klompenpaden zijn rondwandelingen, ze gaan zoveel mogelijk over historische tracés en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie. 

Meteen nadat ik na mijn wandeling via Twitter de route als mooiste in Gelderland had uitgeroepen, ontving ik enthousiaste bijval. ‘Een heel mooi pad met talloze mooie huizen op de achtergrond van glooiende landschappen’, schreef Dick van den Brandhof in het gastenboek op de website. Eerder toonde Jantje de Vries zich al bijzonder positief: ‘Zondag 3 juli dit prachtige klompenpad gelopen. Ondanks een fikse bui genoten we van het afwisselende landschap. De bospaden waren erg nat, maar dat mocht de pret niet drukken.’ Ronald vond de route ook hardlopend prima te doen. Het enige nadeel was dat hij geregeld moest stoppen om een foto te maken.

Mooiste pad!
Sinds ik mij onbezoldigd ambassadeur voor de Klompenpaden voel, word ik geregeld gevraagd wat ik het mooiste pad vind. Daar heb ik nooit een snel antwoord op, want ik begin eerst omstandig uit te leggen wat een route uniek kan maken. Zo is tegen de route in lopen, een van de manieren om een vertrouwd pad anders te beleven. Maar ook het oogmerk waarmee je op pad gaat kan bepalend zijn. Om zelf ook eens wat meningen van anderen te inventariseren, vroeg ik in het voorjaar van 2016 aan Arjan Vriend (directeur-bestuurder van Landschapsbeheer Gelderland) naar zijn meest favoriete Klompenpad. Hij koos voor het Loenense Enkenpad en motiveerde dat door zijn uitleg over het glooiende landschap van de enken, de sprengbeken, de erven en de oude hoogstamboomgaard bij startpunt De Groote Modderkolk.

Sound of Music
Natuurlijk allemaal mooi en vermeldenswaardig, evenals de enkwallen en de eeuwenoude zandwegen waarover de boerengezinnen ooit met paard en wagen naar hun akkers gingen. Het staat allemaal zo mooi beschreven in het Wandelboekje van Natuurvrienden dat ik er niet veel aan hoef toe te voegen. Behalve dan wat míj zo aansprak op deze route. Dat betreft een klein feitje in de routefolder. Daarin wordt verteld dat in het huis ‘De Uitkijk’ aan de Dalenk nog enige tijd de Oostenrijkse familie Von Trapp – wereldberoemd geworden door de film en musical The Sound of Music – heeft gewoond. Dat is nou zo’n gegeven waar ik me als wandelingen- en feitenverzamelaar graag in vastbijt. De Von Trapps waren na de Anschluss met nazi-Duitsland in 1938 gevlucht uit Oostenrijk. Omdat ze aanvankelijk door de Amerikaanse autoriteiten werden geweigerd, bood een bevriende Nederlandse bankier het gezin aan om tijdelijk in zijn huis in Loenen te verblijven. Ze zouden er anderhalf jaar wonen, voor de familie naar de Verenigde Staten vertrok, waar ze zich uiteindelijk vestigden in Vermont. ‘Ze gingen iedere morgen naar de Katholieke kerk, in hun Oostenrijkse kleren’, wist een inwoner van Loenen nog te vertellen. ‘En ze traden er op met serieus repertoire.’ Na het bijzondere afscheidsconcert van de Von Trapps had Teunis van de Sprenge nooit meer een mooiere zanguitvoering gehoord. ‘Er werd in het Duits gezongen, maar je kon duidelijk horen dat ze uit Oostenrijk kwamen.’ Van de Sprenge is altijd een verbondenheid met de familie blijven voelen. Vorig jaar bracht ook de cast van de musical een bezoek aan het huis in Loenen, voordat deze een zomer lang te zien was in verschillende theaters door heel Nederland.

Anders op pad
Als je het niet zou weten, zou je finaal aan het huis voorbij lopen. Sterker nog: ik wist eerlijk gezegd niet eens dat de familie ook echt deel had uitgemaakt van de grote geschiedenis, maar was in de veronderstelling dat het familieverhaal – waarvan de film niet helemaal een juist beeld geeft – ontsproten was uit de fantasie van de componisten Rodgers en Hammerstein. Als je bekend bent met de feiten, ga je anders op pad. Krijgt een wandeling een gericht doel.

April 2018

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.