Inspiratie in de Achterhoek

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Liesbeth Vermeulen

Kaart

Praktische informatie

Kasteel Slangenburg, Kasteellaan 6, 7004 JK Doetinchem, T 0315 29 82 00; www.kasteelslangenburg.nl. Afhankelijk van de kamer zijn de kosten voor volledig pension vanaf € 55,- per dag. Het hele jaar geopend (uitgezonderd van oud op nieuw). De minimum verblijfsduur is drie nachten en er zijn logiesmogelijkheden voor circa dertig gasten. Het kasteel staat in de Top 100 van Nederlandse Unesco-monumenten. De kamers hebben geen telefoon, radio of TV. Ook is er geen internetverbinding voor de gasten.

Abdij
De abdij zelf heeft ook twee gastverblijven: in het klooster voor mannen die enkele dagen bezinning zoeken en voor groepen het Stiltecentrum Bethlehem.

Sint Willibrords Abdij, Abdijlaan 1, 7004 JL Doetinchem, Hier zijn ook –populaire- zenmeditatiedagen, zie: www.willibrords-abbey.nl.

Begraafplaats
Een bezoek waard is de bijzondere begraafplaats op het landgoed van de laatste particuliere eigenaar, de Duitse familie Passmann. In 1904 werd de lievelingsdochter van Arnold Passmann, slechts 21 jaar oud, hier herbegraven. Het terrein, een vierkante heuvel, is maar 36 m2. Momenteel (zomer 2013) wordt de begraafplaatsmuur gerestaureerd.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

In de Achterhoek komen veel elementen samen, het is een zogenaamd dekzandlandschap, doorsneden door kleine en grotere beken. Het leven speelde zich vanouds af rond de verspreid liggende essen, de beekdalen en de landgoederen van de oude adel. En het is een inspirerende omgeving: de redactie vertoefde er op kasteel Slangenburg en liep er vorstelijk naar een van de theetuinen in de omgeving.

Kasteel Slangenburg is een retraite-achtig onderkomen, gelieerd aan de Benedictijner abdij. In 2013 bestaat het Gastenhuis zestig jaar. Dat wordt rustig en op bescheiden schaal gevierd, passend bij dit stijlvolle landgoed. Huiskamer van Nederland is de toepasselijke titel van het boek dat dit jaar uitkwam over het Gastenhuis. Kasteel Slangenburg is het laatste Achterhoeks landgoed. Twee kronkelende beken, de Beneden Slinge en de Bielheimerbeek, geven het landgoed een romantisch tintje. In de tuin staan eeuwenoude statige beuken en eiken; beekjes en vijvers zijn het jachtterrein van de ijsvogel.

Benedictijnen
Tot 1945 was het kasteel eigendom van de Duitse familie Passmann. Na de oorlog werden alle Duitse bezittingen verbeurd verklaard en werd de Nederlandse staat eigenaar van het kasteel. Monniken van de Benedictijner orde namen er hun intrek en bouwden eigenhandig –helemaal in tegenspraak met de tijdgeest- twee kilometer verderop in de bossen een abdij. Toen de St. Willibrord Abdij en onderkomens voor de religieuzen klaar waren, werd het kasteel in 1953 een gastenverblijf.

Als je op Slangenburg verblijft, is naar de openbare diensten in de abdij gaan een aantrekkelijke wandeling. Een telkens wisselend gezelschap onderneemt het tochtje, snel of langzaam. Dat kan vijf keer per dag, van 6.15 uur tot de laatste dienst van 20.30 uur. In de winter is het laatste een avontuurlijke onderneming, door het bos in het donker. Als voormalig katholiek ben ik wel ontvankelijk voor rituelen, voor stilte en bezinning, voor het gezang van het slinkende groepje monniken in de abdijkerk, hoe beverig dat soms ook klinkt. Ook is het aantrekkelijk dat er mensen in een pij bestaan, aan wie de waan van de dag voorbij lijkt te zijn gegaan. Hoezo altijd internetten en online zijn? Hier onderhouden de monniken een rechtstreekse lijn met boven.

Pleisterplek
Een van de fraaie wandelingen in deze omgeving, is die naar theetuin ’t Höfken. Het is altijd leuk als wandelaar een doel te hebben en een pleisterplek voor een pauze of een lunch. Daarvoor is een theetuin prima geschikt. Deze tuin ligt net buiten de bebouwde kom van Doetinchem, in een boomgaard.

Bijna nergens loop je over verharde wegen, maar dwars door een landschap dat achter elke bocht in de weg een ander gezicht laat zien. Kleine weilanden tussen houtwallen, bossen en heidevelden, oude landgoederen, boerderijen en stokoude bomen. Vroeger bestond een groot deel van het gebied uit heide, stuifzanden en veenmoeras: het ‘onland’. Deze woeste gronden zijn ontgonnen en de minst bruikbare gronden ingeplant met bos. Ondanks ruilverkavelingen is het karakteristieke kampenlandschap nog goed herkenbaar: afwisselend, kleinschalig en besloten. Het is boerenland met verspreid liggende hoeven en diverse landgoederen, met hoge natuur- en cultuurwaarden. Een kort verblijf op Slangenburg is zo gek nog niet.

Wandelroutes
Kasteel Slangenburg ligt op een landgoed van 600 hectare, eigendom van Staatsbosbeheer, waar vier fraaie korte wandelingen uitgestippeld zijn. Maar ook het LAW Pieterpad, etappe 15, loopt sinds 2010 langs het kasteel.
Landschapswandeling (wit, 3,5 km)

Stikkertwandeling (rood, 4 km)

Trapeziumwandeling (geel, 4 km)

Abdijwandeling (groen, 3,5 km).

Klik HIER voor de wandelroute naar theetuin ’t Höfken. http://thofken.nl/

http://pieterpad.startpagina.nl/

 

 

 

(geactualiseerde informatie; oorspronkelijke artikel uit: 2013)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.