In Flanders Fields Museum: eigentijds

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: In Flanders Fields Museum

Kaart

Praktische informatie

Toegang

Volwassenen € 8,00; jongeren 7-25 jaar € 1,00; tot 7 jaar gratis; bezoek aan de belforttoren € 2,00 extra. Openingstijden: 1 april – 15 november elke dag van 10 tot 18 uur; 16 november – 31 maart van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

www.inflandersfields.be

Zie ook: www.100jaargrooteoorlog.be. Met duidelijke en praktische informatie over de ‘Groote Oorlog’ en de herdenkingsactiviteiten in de streek. Deze website geeft een goed overzicht van het WO I-aanbod in West-Vlaanderen: de ‘must sees’, de WOI-musea en bezoekerscentra, het WOI-erfgoed, de WOI-routes, de geplande herdenkingsevenementen en nieuwsfeiten. Hier zijn ook wandelroutes te bestellen.
Wie tijdens een bezoek aan de streek een verblijf wil koppelen, krijgt een overzicht van logeeradressen in de Westhoek. De website is ook in het Engels via www.greatwarcentenary.be.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

In juni 2012 heropende na zeven maanden sluiting het vernieuwde en vergrote In Flanders Fields Museum, gevestigd op de eerste verdieping van de lakenhallen in Ieper. De confrontatie met de Eerste Wereldoorlog is er nog persoonlijker en intenser geworden.

Het In Flanders Fields Museum is er pas sinds 1998, maar was meteen niet meer weg te denken. In 2007 kwamen er al twee miljoen bezoekers. De grote kracht van het museum is dat het het drama van de Eerste Wereldoorlog plaatst in het leven van de gewone soldaat, de verpleegster, de families, de mensen die moesten vluchten, enzovoort. De bezoeker koopt een persoonlijke ‘poppy’-armband en door het intikken van persoonlijke gegevens kun je bepaalde infozuilen personaliseren. Meer dan voorheen leer je zo de hele streek en de Westhoek kennen.

Individueel
Niet alleen wil het museum een nieuw en groter publiek aantrekken, ook wil het voorbereid zijn op de honderdjarige herdenking van het begin van de oorlog, in 2014. Tijdens het bezoek wordt duidelijk dat er goed is nagedacht over een aansprekende presentatie: eigentijds en individueel. Op allerlei manieren, in woord en beeld, met acteurs die levensgroot als bijvoorbeeld de pastoor hun rol in de oorlog verbeelden, krijg je een indringend beeld van verschillende kanten van de oorlog. Een nieuw medium in het museum is het gebruik van muziek: de Britse groep Tindersticks (zwavelstokjes) componeerde op verzoek een orkestraal stuk dat voortdurend en dreigend aanwezig is. Deze soundtrack is verkrijgbaar op cd/dvd.

Bij het verlaten van de zaal hangen banieren van alle oorlogen die na 1918 gevoerd zijn. Er is bijna geen ruimte genoeg.

‘The First World War is just so fucked up, incomprehensible, one can’t help but be fascinated’. Stuart A. Staples van Tindersticks. 

2012

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.