Hiken: wat neem je mee en wat laat je thuis?

Tekst: Liselotte Janssen (www.waytoblue.com)    Foto's: CRT Midi-Pyrénées

Kaart

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Of je nou geniet van de buitenlucht, de adembenemende omgeving, de rust, of juist het goede gezelschap; je voelt je gegarandeerd vogelvrij en ‘on top of the world’, als je met je rugzak door de bergen loopt of over historische wandelpaden zoals de Sentier du Cathar. Wandelen, ofwel het Engelse hiken, is door de jaren heen steeds populairder geworden en niet alleen bij de oudere generatie.

Want hoe kun je beter de omgeving verkennen dan te voet? Zo heb je alle tijd en vrijheid om de schoonheid van de natuur in je op te nemen. Wandelroutes zijn overal: van de befaamde Inca Trail in Peru tot de iets minder bekende Overland Track in Tasmanië. Je hoeft echter niet altijd duizenden kilometers te reizen voor een mooie wandeltocht. Zo biedt de Zuid-Franse Midi-Pyrénées de actieve wandelaar ruim 20.000 kilometer aan wandelpaden. Een waar hikingparadijs op maar een paar uur reizen. In de Midi-Pyrenées kun je actieve meerdaagse tochten maken, maar ook een recreatieve wandeling met het hele gezin. Lopend langs diepe ravijnen, uitkijkend over de hoge bergtoppen, langs historische kastelen (zoals het middeleeuwse kasteel Montségur van de Katharen) en groene valleien van de Lot, de Dordogne of de Tarn: de unieke omgeving zal je geen minuut vervelen.

Pelgrimstocht
Je kunt er zelfs een stuk van de pelgrimstocht naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela lopen. Deze weg leidt de wandelaar langs de mooiste plekjes van de Midi-Pyrénées zoals de Conques, Rocamadour, Cahors, Moissac en Toulouse.

Of je nou door de sneeuw loopt of in de brandende zon, iedere hike heeft weer zijn eigen charme én zijn eigen gevaren. Daarom is het van belang dat je goed voorbereid op pad gaat als je een wandeltocht gaat maken. We hebben een lijst opgesteld van items die je niet mag vergeten, maar ook dingen die je beter thuis kunt laten. Want een te zwaar beladen bepakking met allerlei ‘handige’ survivalsnufjes die je uiteindelijk nooit gaat gebruiken, daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van!

Goede wandelschoenen staan bovenaan de lijst van onmisbare items voor een comfortabele wandeltocht. Laat je schoenen aanmeten bij een professionele outdoor-winkel en vergeet ze niet een paar keer aan te doen als je bijvoorbeeld de hond gaat uitlaten. Inlopen is een must! Zelfs de meest doorgewinterde hiker met de beste schoenen krijgt nog wel eens een blaar, dus vergeet ook vooral je blarenpleisters niet.

Richtinggevoel
Het zal je verbazen hoeveel mensen op pad gaan zonder eerst goed de route te hebben uitgezocht. Dat doe ik wel op gevoel, denken veel beginnende hikers. Totdat alle bomen opeens erg op elkaar gaan lijken en je niet meer weet welke steentjes ook alweer van jou waren. Daarom is het belangrijk dat je een stevige kaart meeneemt (eentje die up-to-date is) en een goed werkend kompas. Maar vergeet ondanks al die handige hulpmiddelen ook niet om af en toe je gezonde verstand te gebruiken; een weg nemen waarbij een groot bord met ‘danger’ erop staat, alleen omdat de gps dat zegt, is dus niet zo slim.

Voor de mooiste routes kijk je op www.toerisme-midi-pyrenees.nl/. Ook goed om te weten: in het hele gebied zijn wandelroutes op een duidelijke manier aangegeven, zodat zelfs de meest onervaren hiker zijn weg kan vinden. Ook worden er films getoond over de belangrijkste plekken van de regio.

Houd het droog
Iedereen die wel eens een wandeling van meer dan uur heeft gemaakt, weet wel hoe belangrijk het is om warm en droog te blijven tijdens het hiken. Toch kunnen we het niet genoeg benadrukken; van natte kleding is nog nooit iemand gelukkig geworden! Daarom is een goed (waterdicht!) regenpak van onmisbare waarde, je weet immers maar nooit wanneer er een wolkbreuk kan komen. Jezelf drooghouden is één ding, maar het is misschien nog belangrijker om je spullen te beschermen tegen de regen. Neem daarom kleine plastic zakjes mee waarin je bijvoorbeeld je telefoon, camera en schone sokken bewaart. Zo ben jij tegen alle weersomstandigheden beschermd!

Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun eentje op pad te gaan. Eindelijk de ruimte om alleen te zijn met je gedachten, geen ruzie over de bepaling van de route en in pure rust genieten van de mooie omgeving. Voor een wandeling van een paar uur is dit ook een aanrader. Maar ga je een langere tocht maken, dan is het verstandiger om een vriend mee te nemen. Iemand die je erdoorheen kan slepen als het zwaar wordt, waarmee je de spullen kan verdelen over beide rugzakken, of gewoon iemand die je gezelschap biedt: een loopmaatje biedt vele voordelen! En neem iemand mee die een beetje op hetzelfde niveau zit als jij, want na twee keer een half uur bovenop de berg te hebben gewacht, is de lol er snel vanaf.

Beloning
Na een paar uur hiken kan de vermoeidheid ineens toeslaan. Je hebt niks meer te zeggen tegen je wandelgenoot of je kijkt niet meer op van wéér een mooi uitzichtpunt. Hoe inspirerend de natuur vaak ook kan zijn, soms moet je gewoon even goed uitrusten. Om de moed erin te houden is het verstandig om een klein beloningsmoment voor jezelf in te lassen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat als je bij dat ene punt bent, je weer een snack mag nemen. En waar kun je nou betere snacks vinden dan in Frankrijk? Wat dacht je van een stuk roquefort geserveerd op een heerlijke verse snee brood uit de regio? Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken!

Wat laat je thuis?
Je kent het wel, je gaat één nachtje ergens anders slapen en je neemt spullen mee alsof je een maand op vakantie gaat. Je wilt op alles voorbereid zijn. Natuurlijk is dit niet onverstandig tijdens een lange hike, maar overdrijf het niet. Hier nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je je bepakking licht en efficiënt houdt.

*Het lijkt logisch, maar een te grote tas zorgt automatisch voor een te zware bepakking. Kies daarom voor een iets kleinere tas, zodat je niet onnodig veel spullen mee kunt nemen.

*De volgende tip is misschien meer van toepassing op de vrouwelijke dan de mannelijke hikers, maar het is geen schoonheidswedstrijd in de bergen! Je hoeft dus echt niet voor iedere dag een nieuwe (lees: schone) en flitsende outfit mee te nemen.

*Zorg voor sneldrogende, comfortabele en donkere kleding, zodat vlekken niet snel te zien zijn en je na een regenbui de volgende dag weer iets droogs aan kan trekken.

Met deze do’s and don’t wordt een tocht door de Midi-Pyrenées een gegarandeerd succes. Kijk voor de mooiste wandelroutes, must-sees én video’s in de Midi-Pyrenées op www.toerisme-midi-pyrenees.nl/.

 

 

 

2013

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.