Een rondje om de kerk, uhm, abdij

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Marion Schruyer

Kaart

Praktische informatie

Parkstad
Kerkrade maakt deel uit van Parkstad, negen plaatsen die zich verenigd hebben.

Route
Het boekje 11 wandelingen in Eurode is gratis te verkrijgen bij Abdij Rolduc (Heyendallaan 82, Kerkrade).

De wandelroutes en gps-tracks zijn ook gratis te downloaden via www.eurode.eu/wandelingen-in-eurode.html

Wij liepen de niet bewegwijzerde route Hagenrode (11 km).

Tips voor de kaartenmakers: zet de POI’s ook op de kaart (niet alleen in de beschrijving); geef meer info over (de locatie van) horeca onderweg.

Kijk voor wandelarrangementen in Rolduc.

Molen
Baalsbruggerweg 28, Kerkrade, www.watermillfoundation.nl

Abdij Rolduc
Rolduc bestaat uit Abdijhotel Rolduc en Auberge Rolduc, samen goed voor 160 hotelkamers en 330 bedden. Naast deze hotels en conferentieoord omvat het grote complex een kerk, theaterzaal, bijgebouwen, een hoeve met bedrijfsruimten en woningen. Het is een Rijksmonument van 40.000 m2. In het pand is een prachtige rococobibliotheek, in mintgroen en met witte ornamenten. Bijzonder is dat vroeger de bibliotheek uit twee verdiepingen bestond, helaas is er een plafond/vloer aangebracht, nu is de ruimte alleen op de eerste verdieping.

Stijlen
Het complex, ook de kerk, bestaat uit verschillende tijden en stijlen: romaans, gotisch, barok. Zo dateren de huidige ingang en ‘economiegebouwen’ uit de jaren dertig van de vorige eeuw.

De abdij is eigendom van het Bisschoppelijk Centrum Rolduc en kostbaar in onderhoud. De zakelijke markt voor conferenties is moeilijk en het hotel wil meer toeristen aantrekken: wandelaars en fietsers bijvoorbeeld. En mensen die een abdij bezoeken willen ook de bijbehorende sfeer en producten proeven. Zo is er inmiddels een tweede wijngaard (nog geen opbrengst), komt er een moes- en kruidentuin en een abdijwinkel. Een jaar geleden is de kloosterbrasserie geopend, voor koffie, lunch en diner. En je kunt er het Rolduc abdijbier nemen dat door een brouwerij in de buurt gebrouwen wordt. De eigen brouwerij van Rolduc is al anderhalve eeuw ter ziele.

Kerk
De abdijkerk en de crypte zijn dagelijks gratis toegankelijk. Tijdens rondleidingen wordt een uitgebreide toelichting op de bouwgeschiedenis gegeven. De crypte en de kerk zijn de oudste delen van Rolduc, ruim 900 jaar. Het grootseminarie gebruikt de kerk voor zijn reguliere vieringen.

Rondleidingen
Zondagochtend om 10.30 uur en in de schoolvakanties ook op woensdagnamiddag om 16.00 uur zijn er historische rondleidingen door de abdij. Kijk op www.rolduc.com voor de exacte data. Prijs: € 6,50 per persoon incl. een consumptie. Aanmelden vooraf via de receptie.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Dat de grens niet ver is blijkt bij aankomst op onze kamer, als de mobiele telefoon meldt dat we in Duitsland zijn. Abdij Rolduc reikt met zijn ‘bosquet’ tot aan de oosterburen. Spoortrajecten en het riviertje de Worm vormen de grens. De stad Kerkrade, waar Rolduc ligt, zal niet iedereen associëren met een frisse wandeling. Maar samen met Herzogenrath, aan de andere kant van de grens, maakte de stad een boekje met 11 wandelingen langs de groen/blauwe rafelrand van Zuidoost-Nederland.

Vroeger liepen hier de koempels (zoals ze hier zeggen) stoflongen op door het werk in de mijnen, nu zorgen bedrijven en autoverkeer voor minder goede scores op het gebied van fijnstof. Maar als we ’s morgens koffiedrinken in de binnentuin van Rolduc, is het er muisstil en fris. Hier is de natuur al wat verder dan in de Randstad en staat een grote magnolia uitbundig te bloeien in roze-witte tinten.

Grootseminarie
Lopend door de koele kruisgangen van de abdij wanen we ons in vervlogen tijden. Vanaf de muren van de hotelgangen kijken de vroegere priesters en katholieke hoogwaardigheidsbekleders minzaam op ons neer. Rolduc werd landelijk bekend door de conservatieve Jo Gijsen, die hier leraar was aan het kleinseminarie (door hem gepromoveerd tot grootseminarie) en later bisschop van Roermond werd. In 2013 overleed hij. Nog steeds kun je hier de priesteropleiding volgen of studeren aan het theologisch instituut (voor diaken/pastoraal werker).

Wij besluiten tot aardser zaken en de Hagenrode-route te beproeven. Als we Rolduc (voorheen: Kloosterrade) achter ons hebben gelaten en richting Eygelshoven lopen, zien we in de verte de terrils liggen, de slakkenbergen die in Duitsland deels wel bewaard zijn gebleven. Mooi gezicht. In het Berenbos zien we weinig beren op ons pad, wel des te meer mensen die er hun hond uitlaten. Verdwalen zal niet gauw lukken hier.

We nemen op de route een stukje van Carisborg mee. Tot 1968 was hier een bruinkoolmijn, nu is deze voormalige groeve van de N.V. Carisborg omgevormd tot een natuurgebied van 24 ha. De groeve is gedeeltelijk opgevuld en met loofbos aangeplant, afgewisseld met hooilandjes.

Beekdal
De bebouwing laten we achter ons, we steken het spoor over en bereiken via de Wolfsweg het riviertje de Worm of Wurm. Aan de overkant ervan ligt Duitsland en juist dankzij deze ligging is het riviertje met rust gelaten en heeft het al meanderend zijn weg door het landschap gevonden. Nu wordt het beekdal grensoverschrijdend beheerd. Bij Heinsberg in Duitsland mondt de Worm uit in de Rur/Roer.

 

Op deze prachtige zonnige lentedag kabbelt het water en laten vogels van zich horen. Op meerdere plaatsen kwam hier vroeger de steenkool aan de oppervlakte en aan weerszijden van de Worm stonden mijnschachtjes. Een mooie naam voor dit gebied is het Land van Rode (Rath), waarbij Rode zoiets betekent als gerooid land.

Baalsbruggermolen
Het plannetje om bij de Baalsbruggermolen wat te drinken, gaat vandaag niet op. Alleen tijdens openingsdagen is
een versnapering verkrijgbaar. De kloeke watermolen op de Worm uit de 17de eeuw is voorlopig alleen op de eerste zondag van de maand voor publiek geopend. Jammer genoeg zijn de drie raderen verdwenen. Er wordt hard aan gewerkt om weer met een waterrad te gaan malen. Momenteel malen vrijwillige molenaars nog met behulp van een elektromotor. Elke eerste zondag van de maand brengen zij de
molen zo weer tot leven.
Het buitenterrein is fraai aangelegd, in afwachting van bezoekers. De Baalsbruggermolen maakt deel uit van de zogenaamde Historische Driehoek, die verder bestaat uit Abdij Rolduc en Burg Rode.

Op de Grensstraat krijgen we toch even een ‘grensgevoel’, met de kleine supermarkt op de hoek, het verlaten grenskantoor en de vele borden in verschillende talen. We duiken nog even het bos in en zien het torentje van de abdij alweer boven de bomen. Na de volle visvijvers waarin niet gevist mag worden, strijken we neer op het terras van de kloosterbrasserie, om te genieten van een Rolducs abdijbiertje.

2014

Eén reactie

  1. Jammer genoeg is de mooie Hagenrode route nu niet meer mogelijk daar een particulier een groot stuk van het Wormdal heeft gekocht en geen bezoekers meer doorlaat langs de Worm. Op twee plaatsen is het eeuwenoude pad afgezet en de eigenaar heeft ook nog eens losse handjes. Via een petitie aan de gemeente Kerkrade op https://petities.nl/petitions/hagenroderoute-weer-open?locale=nl proberen we medewerking van de gemeente te krijgen om het Wormdal weer open te stellen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.