Dresden-Mitte wordt trendy omgeving

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Liesbeth Vermeulen

Kaart

Praktische informatie

Treinstation Dresden-Mitte ligt ten westen van het oude stadscentrum en is makkelijk te voet of per trein/tram te bereiken.

Kratfwerk Mitte, Wettiner Platz, www.kraftwerk-mitte-dresden.de/entwickeln/gebaeude-flaechen.php

Dresdens Energie Museum, ingang Könneritzstraße (gratis, open: woe 10-17 uur; nov-mrt ook za 13-17 uur).

Yenidze, onder de koepel speelt het gezelschap (hoe kan het ook anders) Sprookjes van 1001 nacht voorstellingen. Helaas zijn er geen rondleidingen, wel soms lezingen over het gebouw. www.yenidze.eu/  www.kuppelrestaurant.de/

Eettip
Het nabijgelegen vegetarische restaurant brennNessel is gevestigd in een gerestaureerde boerenhof uit de 18de eeuw. Met Milieucentrum en een heerlijke tuin.

Uitgaantips
In Dresden zijn veel festivals en evenementen, denk aan Film aan de Elbe, de Stadsfeesten in augustus (1 weekeinde). Meer klassiek: de Musikfestspiele in mei/juni. Lekker buiten is het Elbhangfeest (juni), aan de oevers van de Elbe, wel 7 km feestterrein, tussen Loschwitz en Pillnitz. #visitdresden


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Rondom treinstation Dresden-Mitte staan een paar opmerkelijke gebouwen. Aan de ene kant van het spoor Yenidze, ofwel wat ze hier de Tabaksmoskee noemen, een voormalige sigarettenfabriek in oriëntaalse stijl waarbij de minaretten als schoorsteen dienden en onder de glazen koepel de tabak werd gedroogd. Aan de andere kant van het spoor ligt Kraftwerk Mitte, een voormalige warmtekrachtcentrale die getransformeerd wordt tot cultureel complex.

Bij dat laatste kun je het best denken aan de Westergasfabriek in Amsterdam: een conglomeraat van gebouwen waarbij het uiterlijk goeddeels bewaard blijft (want: industrieel erfgoed), terwijl binnen moderne voorzieningen komen, concertzalen etc. Een eeuw lang (1895-1994) functioneerde Kratfwerk-Mitte als energieleverancier voor de stad. In 2010 is langzaam begonnen met de verbouw en trapte Club Mitte, een partylocatie, af. In een van de gebouwen is het Energiemuseum, over de geschiedenis van gas, elektra en water in de stad. Nog niet alle gebouwen zijn verhuurd, zo wordt voor de villa naast de ingang een exploitant gezocht. In de voormalige portierswoning is al een café-bistro gevestigd.

Inmiddels hebben de Hogeschool voor muziek en een conservatorium hun intrek genomen. Eind 2016 verhuizen de voornaamste gebruikers naar het complex: de staatsoperette en tjg (theater junge generation). In december 2016 wordt het geheel feestelijk geopend en heeft de stad er een spraakmakende hotspot bij. Het hele gebied wordt overigens onderhanden genomen en er komen (en zijn deels al) moderne appartementen in een groene omgeving.

Monumentaal
Als we onder het spoor doorlopen (links de oude markthallen) zien we even verder Yenidze, een gebouw waarvan de argeloze passant zal denken dat het een grote moskee is. Ondernemer Hugo Zietz, die de tabak voor de sigaretten uit het Turkse gebied Yenidze importeerde, wilde in Dresden rond 1900 een opvallende en monumentale fabriek bouwen. Het was echter verboden om in de binnenstad een fabriek neer te zetten die als zodanig herkenbaar was.

Dan pak ik het ook heel anders aan, moet Zietz gedacht hebben. Architect Hammitzsch liet zich inspireren door een grafmonument in de Egyptische stad Caïro en paste naast oriëntaalse ook jugendstilelementen toe. Yenidze moest een contrast vormen met de barokke bouwstijl van de binnenstad en dat is gelukt! In 1908 begon de bouw, waar destijds veel weerstand tegen bestond.

Bij het bombardement op Dresden in 1945 werd Yenidze zwaar beschadigd, maar in 1996 helemaal gerestaureerd. Momenteel is het in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw, op de zesde verdieping kun je dineren met uitzicht over de stad. ’s Avonds is de glazen koepel van binnenuit verlicht, wat een sprookjesachtige sfeer geeft.
Dit is het tweede deel van een serie van drie over Dresden, een levendige stad in voormalig Oost-Duitsland (536.000 inw.), hoofdstad van de deelstaat Saksen. Het eerste gaat over de geschiedenis en de invloed op het heden van de oude binnenstad, het derde over de overkant van de Elbe, de Innere en Äussere Neustad.

2016

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.