Drentse schapen in ‘t Gooi

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Heleen Oele, Joke Apswoude

Kaart

Praktische informatie

Start: parkeerterrein bij restaurant Tafelberg. Oude Naarderweg 2, Blaricum.

De rondwandeling over onverharde paden is 8 kilometer lang.
De wandeling is gemarkeerd met betonnen paaltjes, voorzien van een rode richtingspijl met nummer. De wandeling begint met 1 en volg de nummers tot 53.

Horeca: restaurant Tafelberg, restaurant De Goede Gooier.

Honden mogen aangelijnd mee.

De schaapskooi bij de Tafelberg is elke zondag geopend voor publiek van 14.00 tot 16.00 uur.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Omsloten door Blaricum, Huizen en Bussum ligt een aanzienlijk en glooiend heidegebied, dat wordt gevormd door de Blaricummer- en Tafelbergheide. De Tafelberg is ook nog eens het hoogste punt van ’t Gooi.

Op een zaterdag half mei parkeren we de auto bij restaurant Tafelberg. Juist als we aan de wandeling willen beginnen, verzamelt een kudde schapen zich bij de schaapskooi. Blatend blokkeren de dieren ons pad. Sinds enkele decennia begrazen circa vijftig Drentse heideschapen alsook een aantal runderen het heidegebied van honderddertig hectare om vergrassing en verbossing tegen te gaan. Rond 1860 liepen er zo’n drieduizend schapen op de Gooise heide. In 2008 is de vorige schaapskooi afgebrand, waarbij alle schapen omkwamen. De huidige kooi is geopend in 2009.

Mauve’s schapen
Schilders van de Larense School als Mauve, Singer en Breman lieten zich inspireren door de Gooise heide. Zo tussen de schapen wanen we ons in een tafereel dat Anton Mauve veelvuldig heeft vastgelegd in zijn schilderijen. We laten de schapen achter ons en gaan op pad. Van ver klinkt een koekoek. De hele wandeling zal de zomergast ons vocaal begeleiden.

36,4 + NAP
De Blaricummer- en Tafelbergheide worden door de Oude Naarderweg (een zandweg) van elkaar gescheiden en vormen een hoog gelegen en glooiend heideterrein. ‘t Gooi is een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. De hoogteverschillen zijn veroorzaakt tijdens de laatste ijstijd, tot 130.000 jaar geleden. De Tafelberg is met een top van 36,4 meter boven NAP het hoogste punt van ‘t Gooi. Een oriëntatietafel die ooit op deze heuvel stond verklaart de naam Tafelberg. Van deze tafel is slechts een scherf overgebleven, te bekijken in het Goois Museum in Hilversum. Vroeger bezochten inwoners van Blaricum en de directe omgeving de Tafelberg om er bij helder weer te kunnen wegkijken tot aan de Zuiderzee en de Domtoren in Utrecht.

Eerste rijksweg
De grotere kuilen in het heidegebied zijn leemkuilen. De bewoners van ‘t Gooi haalden hier vroeger leem vandaan om er de vloer en het erf van hun boerderijen mee te verharden. Het leem is in de laatste ijstijd met gletsjerijs aangevoerd uit Scandinavië. Uit de kleinere kuilen werd grind of (metsel)zand gehaald. De grootste kuil in het terrein is ontstaan doordat in 1927 zand is gehaald voor het aanleggen van het tracé van de eerste rijksweg van ons land, de A1, de snelweg van Amsterdam naar Amersfoort.

Engen
Onderweg komen we zo nu en dan eigenaren met hun honden tegen. Ondanks de aanwezigheid van schapen en in tegenstelling tot de voorschriften zijn de meeste honden niet aangelijnd. Halverwege de wandeling passeren we restaurant De Goede Gooier. Langzaamaan ruilen we de vergezichten over de heide in voor de Huizer Eng, een bebost deel dat grenst aan de gemeente Huizen. De route voert over het terrein van natuurcamping Parrewijn, van oorsprong een Amsterdamse camping in Huizen. Bij een caravan hangen slingers. Linda is drie jaar oud geworden en rijdt rondjes op een fietsje, haar verjaardagscadeau. We passeren kleine akkers (engen) omzoomd door bos. Naar verluidt werden op de engen boekweit en rogge geteeld. Tegenwoordig groeien, naast deze historische rassen, op enkele akkers ook asperges. We verlaten de Huizer Eng en voor ons opent zich de weidsheid van de hei.

Geen BN’ers
Na de wandeling schuiven we aan op het terras van restaurant Tafelberg en kijken uit over de hei. ‘t Gooi vormt de thuishaven van veel Bekende Nederlanders. Wellicht zijn we vandaag Gooiers tegengekomen, maar voor ons in ieder geval geen bekende televisiegezichten.

Mei 2018

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.