Door vaderlandsche bossen

Tekst: Liesbeth Vermeulen

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (leuke naam) verscheen een handzaam en prettig ogend boekje over wandelingen door ‘onze vaderlandschse bossen’. Veertien wandelingen zijn gebundeld, goed verspreid over het land, van wisselende afstanden (10-20 km) en in diverse soorten bossen. Van ooibos tot doornstruweel (ofwel prikstruiken), luidt de poëtische ondertitel.

Dat is mooi, want tot nu toe liep ik altijd ongehinderd door enige florale kennis te genieten van al dat gebladerte boven mijn hoofd en om me heen. In dit fleurige boekje kun je bijvoorbeeld lezen wat een overstaander is, zonder dat de info al te schools wordt.

Honderd jaar geleden was er in Nederland nauwelijks bos, omdat alle grond gebruikt werd voor de landbouw. De afgelopen eeuw is er veel bos bijgekomen. Nederland is qua grondsoort en waterhuishouding bijzonder gevarieerd. Er zijn daardoor heel erg veel verschillende soorten bossen te vinden.

Auteur en stadsecoloog Jan Ensing geeft met zijn routes een staalkaart van boswandelingen in ons land, met veel praktische informatie (horeca), beschrijvingen en routekaart. Persoonlijk had ik de witte routebolletjes een kleurtje gegeven voor de duidelijkheid, maar voor het overige: lees en wandel!

2014

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.