Der freie Wanderer (Naar Rome 5)

Tekst: Klaas van der Veen    Foto's: Klaas van der Veen

Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Op 23 februari is Klaas van der Veen te voet naar Rome vertrokken. Zijn ervaringen zijn te lezen op zijn blog en op twitter. Hieronder speciaal voor de Vrije Wandelaar een bericht uit Duitsland.

Men eet hier veel meel en vlees, en rijdt hard in perfecte auto’s. De broodjes en kuchen zijn ook zo lekker, en de Freude am Fahren zo groot. De mensen worden er aardappelvormig van, want de neiging om alles in je mond te stoppen, of de auto te pakken, vraagt tegenwicht. Als mensen dat tegenwicht niet kunnen bieden zijn ze niet vrij, maar slaaf.

Premiumwanderweg
Om een vrije wandelaar te zijn moet je ook tegenwicht bieden. De gidsen, informatiepanelen en bewegwijzering willen je een bepaalde kant op hebben, en zijn er goed in je het gevoel te geven dat je verkeerd zit. Volg mij, ik ben een überregionale Premiumwanderweg, de Waarheid en het leven. Maar hou je hoofd koel: je kunt die wanderwege tegen elkaar uitspelen. De ene pijl zegt Rheinsteig, de ander heeft een Jakobsschelp, en welke krijgt mijn stappen? Misschien wel de derde weg, waarvan ik op mijn kaart zie dat hij korter is maar toch wat moois meepikt.

wegwijzersLimes Wanderweg
Nu bijna vier weken onderweg kan ik vertellen dat mijn vrije route werkt. Ik heb eerst bepaald wat ik onderweg wil zien, en daarna pas heb ik uit wel twintig om mijn aandacht roepende Fernwanderwege een route samengesteld. Veel grote jongens onder hen, zoals de E8, kregen niks en dropen verontwaardigd af. Veel nieuwkomertjes, zoals de Limes Wanderweg, gingen ervandoor met soms wel 70 kilometer. Want ik ben de baas. (Dat denkt elke Audi-rijder of taartjeseter ook). Afijn: het voelt vrij en het is een leuk spelletje, dit ‘basteln mit Fernwanderwege’.

De volgende uitdaging is de Nibelungenweg door het Odenwald, die naar mijn smaak wat veel op en neer gaat. Kijken hoeveel invloed ik daarop kan uitoefenen. Limes

Nog één dingetje: in Mainz stuitte ik, buiten elke route, op een prachtige Romeinse gravenstraat. Straks na Worms ligt, buiten elke route, de Frankische abdij van Lorsch, 8ste-eeuws. Die Premiumwanderwege laten dus ook nog wat liggen om de vrije wandelaar te belonen…

Mainz

2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.