De Linge, van bloesem en robuuste torens

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Hans Cuppen

Kaart

Praktische informatie

Onderweg is voldoende horeca aanwezig.
Tussen Leerdam en Beesd v.v. rijden ieder half uur treinen.
Het Oeverloperpad en Lingepad zijn samengevoegd en heten nu het Grote Rivierenpad. De route gaat van Hoek van Holland naar Kleef in Duitsland en heeft een lengte van 276 km. Van de LAW bestaat een routegids ‘Grote Rivierenpad LAW 6’, met routebeschrijvingen, topografische kaarten en informatie over voorzieningen onderweg en openbaar vervoer. Wilt u de gids bekijken of bestellen, klik dan op Gids Grote Rivierenpad.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

In het hart van Nederland stromen de grote rivieren Lek, Waal en Maas door het lage land, dat Hendrik Marsman in 1936 vastlegde in zijn beroemde gedicht ‘Herinnering aan Holland’. In dat lage land, in de Betuwe om precies te zijn, meandert het idyllische riviertje de Linge. Tijdens de zestien kilometer lange wandeling tussen Leerdam en Beesd laat de Linge zich vooral in het voorjaar, als de fruitbomen hun bloesem tonen, van zijn fraaiste kanten zien.

In het jachthaventje van Leerdam liggen weliswaar tientallen pleziervaartuigen afgemeerd, maar van bedrijvigheid is nauwelijks sprake. Het ernaast gelegen restaurant De Blauwe Hoed heeft geen terras uitgestald. Bevrijdingsdag 2012 zal de boeken in gaan als een van de koudste ooit.

Toren van Pisa
We lopen langs de vestingmuren die Leerdam eeuwen geleden moesten beschermen tegen ongenode gasten. De laatste twee eeuwen is het voornaamste stadje aan de Linge bekend als de Glasstad en ook vanwege de gelijknamige kaas. We laten de zaterdagse reuring achter ons, steken de Linge over, verlaten daarbij de provincie Utrecht en lopen Gelderland binnen, op weg naar Asperen.
Voorbij het duizend jaar oude dorp en twee fraaie sluizen staat Fort Asperen, in 1834 gebouwd als bolwerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze historische verdedigingsgordel liep van Muiden aan de Zuiderzee tot de Waal en was bedoeld om Holland te beschermen. Nu is het fort een monument, ’s winters opengesteld voor vleermuizen, ’s zomers voor het grote publiek. We vervolgen de Lingedijk op weg naar Acquoy. Het dorpje nodigt niet alleen uit door de markante ‘Betuwse toren van Pisa’, de robuuste kerktoren die al uit het lood staat sinds de bouw in de 15de eeuw. Ook de huisjes aan de Lingedijk, die Acquoy een langgerekte en bochtige vorm geven, zijn een lust voor het oog.

Idyllisch
Is het hoe dan ook nuttig om tijdens het wandelen zo nu en dan eens terug of om te kijken, de meanderende Linge nodigt daartoe voortdurend uit. Regelmatig zie je terug of opzij kijkend aan de overkant van de bocht in de Linge de weg waar je even daarvoor nog liep. De route bij Acquoy is daar een sprekend voorbeeld van. De zon laat zich vandaag nauwelijks zien en het voorjaar mag dan wel te wensen overlaten, toch overheersen het wit van het fluitenkruid en het geel van het koolzaad. Die overweldigende dijkflora, de fraaie uiterwaarden met grazend vee, grienden, wielen, rietlanden, watervogels en fruitboomgaarden zijn kenmerkend voor de stroom van de Linge.
Kijken we nu uit over vriendelijk kabbelend water, ooit vormde de Linge een beduchte rivier die regelmatig voor overstromingen en wateroverlast zorgde. Door waterwerken als sluizen en kanaliseringen is de Linge een idyllisch riviertje geworden. De huidige Linge is 108 kilometer lang, ontstaat bij Doornenburg in de Overbetuwe uit een ondergrondse waterstroming vanuit het Pannerdensch Kanaal en mondt via het Kanaal van Steenenhoek bij Gorinchem uit in de Merwede.

Baron
In de buurt van Rhenoy zien we niet zover weg de robuuste en stompe toren van Beesd. Maar schijn bedriegt. Hemelsbreed gaat hier niet op. We hebben een flinke ronding in de Linge te gaan maar dat is eerder een prettig vooruitzicht dan een straf. Het rivierlandschap blijft aantrekkelijk, zo ook de fruitboomgaarden die we passeren. De bloesem is door het frisse voorjaar nog niet tot volle wasdom gekomen, maar oogt evengoed fraai.
Rumpt, een dorpje van negenhonderd inwoners heeft twee kerken. Bij een ervan serveert de vrouw van de dominee in de lommerrijke pastorietuin thee met zelfgemaakte rabarbertaart. Na die heerlijkheid gaan we op pad voor de laatste kilometers. We steken de Linge over en lopen Beesd binnen. De route naar het station gaat voorbij het stadje over de particuliere maar voor publiek opengestelde Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het landgoed is eigendom van baron en barones Van Verschuer en met negen vierkante kilometer het grootse landgoed dat Nederland rijk is. Naar verluidt heeft de toenmalige baron eind negentiende eeuw de aanleg van station Beesd bedongen. Volgens de overlevering treinen we vandaag dus dankzij de adel terug naar Leerdam.


Routebeschrijving Leerdam – Beesd (ca. 16 km)

De route is beschreven van station Leerdam naar station Beesd.

Na verlaten station Leerdam RA en 1ste weg L, Dr. Reilinghplein. Loop straat door, steek kruising en brug over. U komt in Fonteinstraat. Loop aan einde straat de Markt over, daarna RD de Grote Steiger in. Op T-splitsing bij haventje RA. Volg buitenkant stadswal. Het pad maakt bocht naar rechts, daarna trap op, even L en weer trap af. Op straat LA. Volg weg tot voorrangsweg. Ga LA brug Linge over en bij kruising weer LA fietspad op (oude Zuiderlingedijk, later Leerdamseweg). Steek na ca. 400 m weg over en volg ‘wandelroute’ tot in Asperen. Voor kerk LA (eerst Nieuwstraat, dan Zevenhuizenseweg). Aan einde RA. Volg grindpad op stadswal langs Linge (Lingewal gaat over in Waterpoort). Aan einde RA (Oranjewal) tot kruising. Daar LA (Voorstraat). Bij kruising met voorrangsweg LA richting Acquoy. Passeer 2 bruggen met sluis en sla RA (Langendijk). U passeert fort Asperen. Negeer afslagen. De kronkelende weg komt uit in Acquoy. Voor asfaltweg RA (Lingedijk). Volg de dijk tot de kerk met stompe en scheve toren. Ga RA en direct na de kerk voor voormalig gemeentehuis LA. Vervolg de Lingedijk, ook bij bord ‘doodlopende weg’. Ga aan einde via een voetgangerstunnel onder autoweg door. Na verlaten tunnel RD (Rhenoyseweg, ventweg parallel aan Provinciale weg). Loop voorbij snackbar ‘De Smulmuis’. Na snackbar RD langs verkeersweg. Loop over brug over Linge. Na 50 m LA trap af en RD. Aan einde links aanhouden (Lingedijk). Bij kruispunt RD, Molendijk. Blijf dijk volgen. Molendijk wordt Dorpsdijk. Passeer bord ‘Rumpt’. Na huisnummer 47 RA dijk af. Op kruispunt LA (Middenstraat). Eerste weg LA, op Dorpsdijk RA. Volg Dorpsdijk tot trap. Ga trap omhoog en LA brug over. Bij kruising Voorstraat RA. Aan einde Voorstraat LA, Havendijk op. Volg deze weg tot u onder viaduct doorgaat. Ca 100 meter na viaduct, bij driesprong, LA dijk af, Mariënwaerdt Els. Aan einde, met aan rechterhand groot toegangshek landgoed Mariënwaerdt, LA. Bij T-splitsing RA (Mariënwaerdt Oude Waag). Eerste weg LA (Mariënwaerdt Stationsweg). Na 500 m ligt R station Beesd.

Mei 2012

Eén reactie

  1. iets voir ons

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.