Baanbrekerpad: heren in pak

Tekst: Wim Huijser    Foto's: Willem van Leuveren

Kaart

Praktische informatie

50 Klompenpaden
Onlangs verscheen bij uitgeverij Blauwdruk het boek 50 Klompenpaden – Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht.
Een wandeling over een klompenpad brengt je niet alleen in contact met het landleven en de natuur, maar ook met de bijzondere verhalen van een plek. Klompenpaden inspireren soms om dieper in de geschiedenis te duiken of om langer stil te staan bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Iedere wandelaar ervaart de route op zijn of haar eigen manier. Zo gingen publicist Wim Huijser, dichter Aad Eerland, fotograaf Willem van Leuveren, beeldend kunstenaar Jan Hiensch en fooddesigner Christian Weij op pad langs de eerste 50 Klompenpaden. Hun persoonlijke waarnemingen en ervaringen leveren een prachtig boek op. Tot en met 27 juni loopt ook de tentoonstelling van hun werk in Museum Nairac in Barneveld. Aansluitend zal de tentoonstelling te zien zijn in de Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven (Utr.). Zie: www.uitgeverijblauwdruk.nl

Rondwandeling: Baanbrekerpad (10 km)
Startpunt: ‘t Wellse Veerhuis, Wellsedijk 29. Tevens horecagelegenheid, open vanaf 12 uur. Dinsdag gesloten.
Openbaar vervoer: vanaf NS Station ’s Hertogenbosch buslijn 166, halte Dorpsstraat Well (3 minuten lopen naar startpunt).
Markering: oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Route verkorten: het Baanbrekerpad kan verkort worden tot 6,5 km). Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Zie voor routes en apps: www.klompenpaden.nl


Artikel

Print Friendly, PDF & Email
Wat zijn Klompenpaden?
In de komende maanden volgen we Wim Huijser op Klompenpaden in Gelderland en Utrecht.Klompenpaden zijn rondwandelingen, gaan zoveel mogelijk over historische tracés en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Bij een benzinepomp in Zaltbommel stel ik mijn navigatie nog maar even in op het plaatsje Well. Ik doe het te snel en kies voor ‘Well, Bergen’. Al gauw merk ik dat ik een eind uit koers raak. Ook het Limburgse Well mag dan aan de Maas liggen; het is niet de Bergsche Maas. Ik herstel mijn fout en parkeer tien minuten later naast ’t Wellse Veerhuis.

In de zonnige vrijdagmorgen gaat een grote belofte schuil. Op het terras hebben drie heren in pak blijkbaar een afspraak. Ze kiezen een plek achter glas en uit de wind. Wandelend over de Wellse dijk lees ik in de routefolder. Ook daarin laat een zwart-witfoto drie heren in hun nette pak zien. Ze poseren in een roeiboot. ‘Agrariërs steken de Maas over’, luidt het onderschrift. Het moet een foto van rond de vorige eeuwwisseling zijn. Ze hebben kennelijk een afspraak aan de overkant.

Geschiedenisles
Als gevolg van de wateroverlast en talloze overstromingen in dit gebied werd in 1904 de loop van de Maas vanaf dit punt in westelijke richting verlegd. Zijn nieuwe naam had de rivier te danken aan Geertruidenberg, zo’n twintig kilometer verderop. Bij het graven kon men gedeeltelijk gebruikmaken van een nog oudere Maasbedding uit de dertiende eeuw. De dorpen Gansoijen en Hagoort moesten ervoor wijken. Wat overbleef heet sindsdien de Afgedamde Maas, die eindigt bij Woudrichem. Dat betekende wel dat boeren vele malen de rivier moesten kruisen om bij hun grond te kunnen komen. Met een kaart in de hand en enige uitleg vormen deze stroomruggen en oude beddingen een aanschouwelijke geschiedenisles.

IJsvogel
Omdat er weinig verkeer is besluit ik op de dijk te lopen. Aan de buitenzijde van de Slijkwelssedijk getuigt een zogenaamd ‘wiel’ van een dijkdoorbraak. Een paar eeuwen later resulteert het in een idyllische waterplas en een kronkel in de dijk. Wie het landschap weet te lezen neemt ook de rabatten waar die in de natte bodem werden aangelegd om deze beter te kunnen gebruiken. Vandaag hebben zich er schapen genesteld; de lammeren genieten van een zonnig plekje uit de wind. Een halfuur later, halverwege de Meersloot die als een slinger om Ammerzoden ligt en Slot Well met kasteel Ammersoyen verbindt, word ik verrast door het flonkerend blauw van een ijsvogel dat een rechte streep over het wateroppervlak trekt. Het is de kroon op de dag.

Binnenvaartschepen
Als ik voor kasteel Ammersoyen mijn boterham eet, komt er een vakfotograaf met bruidspaar langs voor wat hij ‘romantische plaatjes’ noemt. Eind negentiende eeuw kozen hier de zusters van de orde der Clarissen voor een leven in afzondering van de wereld, vol armoede, boetedoening en beschouwing. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren ze gedwongen het kasteel te verlaten; het had te veel schade opgelopen. Inmiddels wordt het, na een langdurige restauratie, weer gerekend tot een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in ons land. Met het uitgraven van de gracht werd de grootste collectie grachtvondsten in Nederland boven water gehaald. Ook de Ruïnekerk tegenover het kasteel is er nog, evenals het Slot Well en de schoonheid van de Wellsche Waard.
Maar ik moet verder, langs de afkalvende Maasoever. Geen mens die mij passeert, er zijn alleen de binnenvaartschepen. In korte tijd tel ik er vijf stroomaf- en één stroomopwaarts. Onderweg naar onbekende oorden langs een immer bewegende Maas. Terwijl ik na precies twee uur terugkeer op het terras van het Veerhuis om koffie te drinken, zijn de drie zakenlieden vertrokken. Ongetwijfeld op weg naar nieuwe afspraken.
Voor een zomerse sfeerimpressie, zie onderstaande diashow.

April 2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.