ArtZuid: betere buitenkunst

Tekst: Liesbeth Vermeulen    Foto's: Liesbeth Vermeulen

Praktische informatie

Wanneer
Van 22 mei tot en met 22 september 2015.

Waar
Amsterdam-Zuid, op diverse plekken te starten. Onderweg zijn voldoende ‘Holleederbankjes’ om even uit te rusten of de kunst te bekijken. Handig is het om de app te downloaden voor een idee van de plattegrond en locatie van de werken. Veel (extra) info geeft de app niet, als je de bijbehorende paaltjes met informatie leest, weet je meer. Maar ook die geven bijv. zelden prijs wat het gebruikte materiaal van een kunstwerk is. Hiervoor moet je de catalogus kopen (20 euro). De stichting ArtZuid heeft geen subsidie. Met de inkomsten uit bijv. de audiotour en plattegrond (3 euro) steun je dus de stichting.

Er omheen
Dagelijks zijn er rondleidingen in het Nederlands en Engels door kunsthistorici en kunstenaars. In het Infopaviljoen is een kinderatelier. In de zomervakantie wordt een Artcamp voor kinderen georganiseerd. Op elke laatste zondag van de maand is een Kunstmarkt, waar Nederlandse beeldend kunstenaars hun werk aanbieden.

Het ARTZUID Infopaviljoen is de centrale ontmoetingsplek. Naast een hapje en een drankje zijn hier de catalogus en routekaarten verkrijgbaar.

Stichting
Het doel van de in 2008 opgerichte Stichting ArtZuid is een tweejaarlijkse beeldententoonstelling van wereldklasse organiseren, die het monumentale Plan-Zuid van Berlage meer aandacht geeft en museale kunst voor een nieuw en breed publiek toegankelijk maakt. In 2013 is ARTZUID door de inwoners van Amsterdam gekozen als ‘Beste Buurtinitiatief’ in het kader van de Oranje Fonds Kroonappels. De derde editie in 2013 trok 380.000 bezoekers uit binnen-en buitenland. ARTZUID staat nummer 10 op de lijst van gratis toegankelijke publieksevenementen in Nederland. Voor meer info: www.artzuid.nl


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Soms vallen wandelen en kunst prachtig samen, zoals bij ArtZuid, een route van 2,5 km door de chicste straten van Amsterdam-Zuid: de Apollolaan en de Minervalaan. Hier mag je lekker struinen over de brede grasvelden in het midden van de lanen, om je te vergapen aan de 66 monumentale sculpturen, de indrukwekkende gebouwen en villa’s en natuurlijk aan de andere bezoekers, gewone en BN’ers.

Het is voor de vierde keer dat deze tweejaarlijkse gratis kunstroute in de open lucht gehouden wordt. Deze keer bepaalden de oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs en zijn voormalige medewerker Maarten Bertheux welke beelden we te zien krijgen. Zij kozen voor een andere benadering dan de voorgaande edities van ArtZuid. Van te voren had ik wat gelezen over de route, ronkende teksten als: ‘De gastcuratoren komen met een theatrale oplossing om de tentoonstellingslocatie -de open ruimte in het stedenbouwkundige- Plan-Zuid – te bevechten’, hield ik mijn hart vast. In de praktijk valt hun voorkeur echter verrassend toegankelijk uit. Juist vanwege de keuze ‘voor een kleiner aantal beeldend kunstenaars, dat de openbare ruimte met ensembles van beelden opnieuw inricht.’

Natuurlijke ruimtes
Want onderweg ga je de kunstenaars en hun specifieke beelden herkennen en waarderen of verafschuwen. Dat laatste valt trouwens reuze mee, de meeste kunstwerken zijn mooi, soms grappig en bijzonder. De lanen met middengazons, verdeeld door rijtjes struiken (bloeiende rododendrons!) en bloemenperkjes, zorgen voor natuurlijke ruimtes. Die lenen zich prima voor wat Fuchs ‘ensembles’ noemt: paren of kleine groepjes van beelden. Er zijn beeldengroepen van 21 internationaal bekende kunstenaars te zien, onder wie Georg Baselitz (Duitsland), Jaume Plensa (Spanje), Tony Cragg (Verenigd Koninkrijk), Mimmo Paladino (Italië), KAWS (Verenigde Staten), Markus Lüpertz (Duitsland) en Klaas Gubbels (Nederland), de laatste bekend van de levensgrote thee- en koffiepotten. Opvallend is wel dat de meeste kunst gemaakt is in de jaren tachtig, toen Fuchs jong was. Het enige echt nieuwe werk dat ik heb gezien is van Gubbels, het knalrode Kasakade (2015).

Grote T
De route is een grote T-vorm, met in het midden het paviljoen, waar je van alles kunt kopen, van de catalogus (20 euro), en de audiotour voor de app tot een kop koffie of snack. Naar het toilet kan er niet: daarvoor moet je naar het Hilton hotel, wat geen straf is natuurlijk. Vergeet binnen ook niet te kijken naar twee kunstwerken, al is een ervan moeilijk te vinden…

Het is niet alleen de bedoeling van de stichting ArtZuid om bezoekers naar de kunstwerken te laten kijken, ook  Amsterdam-Zuid zelf, ontworpen door architect Berlage (bekend van de Beurs), is zeker onderdeel van de pret. Berlage werd aan het begin van de 20e eeuw door de Amsterdamse gemeenteraad gevraagd een plan te ontwerpen voor de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de stad tussen de rivieren Amstel en Schinkel. Zijn eerste ontwerp werd afgewezen. In 1914 presenteerde Berlage een nieuw plan, met kaarsrechte nauwe straten en langwerpige bouwblokken, doorsneden door enkele brede hoofdassen. Dit plan bleek veel beter realiseerbaar en efficiënter. In de stijl van de Amsterdamse School werd tussen 1917 en 1925 de wijk Nieuw Zuid gebouwd: de Rivierenbuurt, Apollobuurt en de Stadionbuurt. Ook een groot deel van de Nieuwe Pijp behoort tot het Plan Zuid. Michel de Klerk en Piet Kramer waren de ontwerpers van de woonblokken.

Snel geld
De route is op verschillende manieren te lopen, vanaf station Zuid bijvoorbeeld, waar aan het eind van het lege, saaie Gustav Mahlerplein enkele verrassende beelden staan. Kijk ook hier omhoog naar de wolkenkrabbers, bedoeld om te imponeren, de bankiers en snelle geldjongens en –meisjes. Zelf begon ik aan de kant Apollolaan/Stadionweg en eindigde op de Zuidas, dan hoef je weinig ‘dubbel’ te lopen. Maar een werk van een andere kant zien heeft ook zijn charme, zoals een van de paarden van Mimmo Paladino bewijst. ArtZuid is deze editie goed geslaagd in de doelstelling om een tentoonstelling te maken die voor iedereen toegankelijk is, jong en oud.

 

2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.