Aantrekkelijk en leeg Ierland

Tekst: Hans Cuppen    Foto's: Joke Apswoude

Kaart

Praktische informatie

Reis en verblijf
Klik hier voor mogelijkheden om naar Ierland te reizen.

Wij vlogen met Aer Lingus op Cork. De Ierse luchtvaartmaatschappij verzorgt dagelijks vluchten tussen Amsterdam en Cork (www.aerlingus.com).
Ter plekke is het gebruik van een auto aan te bevelen. Op het vliegveld van Cork zijn voldoende verhuurbedrijven.
In het beschreven gebied zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden.

Wandelingen op schiereilanden van noord naar zuid

Dingle
Het toerismebureau van Dingle biedt de bezoeker gratis te downloaden wandelingen aan zoals de Dingle Way, maar ook kortere rondwandelingen (loop walks). Klik hier voor meer informatie (kopje attractions&activities).
De Dingle Way (179 km) heeft een eigen website: www.dingleway.com/.

Kerry
Kerry biedt tal van wandelmogelijkheden en websites met gratis te downloaden wandelingen. Klik hier voor legio wandelingen. Een alternatief is de website www.walkingroutes.ie/WalkingTrails/Kerry.
De Ring of Kerry (215 km) heeft een eigen website: www.theringofkerry.com/.

Beara
Beara Tourism biedt de bezoeker gratis te downloaden wandelingen aan zoals de Beara Way maar ook kortere rondwandelingen (loop walks). Wij hebben gebruik gemaakt van de wandelingen op www.bearatourism.com.
De Beara Way (206 km) heeft een eigen website www.irishtrails.ie/trail/Beara-Way/3/.

Sheeps Head
Klik hier voor gratis te downloaden rondwandelingen (loop walks) op Sheeps Head.
De Sheeps Head Way (88 km) heeft een eigen website: www.thesheepsheadway.ie/.


Artikel

Print Friendly, PDF & Email

Zuidwest-Ierland is een aantrekkelijke regio om een vakantie door te brengen. Je kunt er onbeperkt wandelen, autorijden is er een feest en zoals de Ieren zelf over het weer in hun land spreken: four seasons in a day!

Wie ergens wil wandelen moet het beginpunt van de wandeling zien te bereiken. Vanzelfsprekend rijden in Zuidwest-Ierland bussen (er rijden geen treinen) maar die brengen je niet naar elke uithoek van de regio. Wat als alternatief over blijft is het gebruik van een auto, die van jezelf of een huurauto.

Hoffelijk
Of je nu kiest voor eigen vervoer of een huurauto, je zult links moeten rijden en dat is nu precies waar automobilisten die afreizen naar Groot-Brittannië of Ierland het meest tegen opzien. Maar wie dagelijks rijdt in de overvolle en drukke Randstad, die ogen en oren tekort komt vanwege dreigend gevaar, die zich ergert aan files en hufterig gedrag van medeweggebruikers, die weggebruiker zal zich in Zuidwest-Ierland wanen in een paradijselijke omgeving. Voor wie de Randstad gewend is, is autorijden in Ierland een feest! Het land is dunbevolkt, wegen zijn er verlaten, je kunt je ogen gebruiken om het landschap te bewonderen en bovenal, de Ierse medeweggebruiker is uitermate hoffelijk. Een spaarzame tegenligger steekt zijn hand naar je op, verleent je zomaar voorrang en al helemaal als hij ziet dat je met een Nederlandse nummerplaat rijdt. Niet alleen op de weg zijn Ieren vriendelijk en toegankelijk, ook op straat, in winkels en de horeca zijn ze dat. Terug naar het rijden. Zeg af en toe ‘keep left!’ tegen jezelf of vraag je medepassagiers dat te doen en je zult ervaren dat links rijden reuze meevalt. Je gaat gewoon mee in de flow. Ik durf te beweren dat de rol van voetganger er een stuk gevaarlijker is. Keer op keer vergeet je bij het oversteken eerst naar rechts te kijken…

Liberator
Genoeg over autorijden, we zijn op het beginpunt van de wandeling aanbeland; in dit geval bij Caherdaniel, in het uiterste zuidwesten van het schiereiland Kerry. Vandaag schijnt de zon volop, het is windstil, de temperatuur overstijgt de twintig graden. On-Iers weer? Ach, je kunt het treffen of niet. Het Ierse klimaat wordt door de eigen bevolking gekenschetst als four seasons in a day. Vanwege het fraaie zomerweer kiezen we bewust voor een wandeling die deels over het strand gaat. We parkeren de auto bij Derrynane House, ooit het woonhuis van Daniel O’Connell. In 1823 richtte de katholieke advocaat O’Connell, die de geschiedenisboeken in zou gaan onder de naam The Liberator, de Catholic Association op, die rechtsgelijkheid voor katholieken nastreefde. Als eerste Ierse katholiek werd hij met overweldigende meerderheid gekozen in het Britse Lagerhuis. Als voorvechter van het katholieke belang heeft hij bijgedragen aan de uiteindelijke verdeling van het eiland in Ierland en Noord-Ierland en de onafhankelijkheid en vestiging van de Ierse Republiek in 1949. Katholiek Ierland, 87% van de bevolking hangt dit geloof aan, heeft in 1882 de nationalistische leider O’Connell een bronzen monument gegeven in de hoofdstad Dublin. O’Connell kijkt er uit over Dublins belangrijkste straat die eveneens naar hem is vernoemd.

Abbey Island
Vanaf Derryname House lopen we naar het strand. De lokale bevolking grijpt de gelegenheid aan om zich hier wat te verstrooien. Niet dat het er veel zijn trouwens. Hier en daar zien we een badgast of een kind dat een zandkasteeltje bouwt langs de waterlijn. Even verderop ligt Abbey Island. Op het eiland staan de ruïnes van Derryname Abbey, gebouwd in de zesde eeuw. Als wij er zijn, is het laag water en is het eiland te voet bereikbaar. Even later spreken we een vrouw en haar dochter uit de omgeving die ook gekozen hebben voor een dagje strand. De moeder vertelt ons dat er bij hoog water een trekker met platte wagen wordt ingezet om de kist door het zeewater naar de begraafplaats op het eiland te vervoeren. Zo wordt ons duidelijk dat er nog steeds begraven wordt op de geaccidenteerde begraafplaats en tussen de ruïnes van het voormalige klooster. We slenteren er rond en bewonderen de katholieke en Keltische grafmonumenten, sommige ervan getekend door de tand des tijds. We laten ons vertellen dat Mary O’Connell, de echtgenote van Daniel O’Connell er ook begraven ligt. Geen verkeerde plek om te liggen!

Ring of Kerry
We verlaten het eiland en strand en vervolgen onze route die het eerste deel nog de grillige en rotsige kustlijn volgt. Dan gaan we landinwaarts met in onze rug het uitzicht over Derryname Bay. Onze route loopt voor een kilometer over het traject van de Ring of Kerry, de langeafstandswandeling die de kustlijn van het gelijknamige schiereiland volgt. Zo hebben de schiereilanden Dingle, Kerry, Beara en Sheeps Head alle vier hun eigen meerdaagse rondwandeling (LAW).
Terug bij Derryname House bezoeken we even de souvenirwinkel en bestellen er in de tearoom twee kopjes thee. Terwijl ik mijn thee drink, verheug ik me al op de terugrit met de auto door het aantrekkelijke en lege Ierse landschap.

Juli 2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.